Egészségügy nincs, csak óriási szükség

"Ha két elefánt harcol, a fű szenved" - tartja egy kelet-afrikai közmondás. Igazságát a nyugat-afrikai harcok is példázzák: Kongóban is a védtelen lakosság szenvedi meg a háborút. Lőtt sebek, éhínség, pókhasú, férges kisgyermekek várják a segítséget.

Ahol nem két elefánt harcol...

Véres, hat országot érintő háború dúl a Kongói Demokratikus Köztársaság területén. Becslések szerint több mint három és fél millióan haltak meg a fegyveres összecsapásokban és a háború okozta éhínségben, betegségekben. Ha egyáltalán voltak kórházak, rég kifosztották őket. A menekültek sátrakban vagy kukoricaháncs-kunyhókban húzzák meg magukat. Gyermekbénulás, kolera, véres hasmenés, fertőzéses betegségek szedik áldozataikat. A menekültek vérengzésekről számolnak be. A harcoló felek a holttesteket tömegsírokba dobálják. 12-13 éves fiúkat rabolnak el, hogy besorozzák őket valamelyik harcban álló fél seregébe, a leigázott falvak kislányait pedig szexrabszolgának vagy hordárnak használják.

Egyelőre nem várható béke, a menekültek helyzete napról-napra kilátástalanabb. Dr. Juhász Ágnes, zirci háziorvos két másik magyar orvoskollégájával mégis ide, a borzalmak helyszínére indult, hogy segíthessenek.

Miért akar valaki épp Kongóban gyógyítani?

Orvosaink Kongóban gyógyítanak "Egyszer már részt vettem ilyen segélyakcióban... A cunami után a Baptista Szeretetszolgálattal voltam Indonéziában, és azóta kerestem a lehetőséget, hogy újra mehessek segíteni olyan helyre, ahol igazán nagy szükség van rá. Mindig is szerettem volna - vall belső indíttatásáról Dr. Juhász Ágnes. Azt hiszem, minden orvosban benne van; hogy segíteni akar azokon, akik tényleg rászorulnak."

Az Afrikai-Magyar Egyesület a Háború Gyermekei Segélyakció keretében önkéntes magyar orvosokkal igyekszik segíteni a sorsára hagyott kongóiakon. Első missziójuk, melynek Juhász Ágnes is tagja volt, 2009. február 3-án indult Budapestről.

"Bár most is vannak villongások, és fennállt a veszélye, hogy bajba kerülhetünk, nagy szerencsénk volt. Emellett nagyon jó volt az együttműködés a MONUC (United Nations Organization Mission in the Democratic Republic of the Congo) indiai ENSZ hadtestével, akik amellett, hogy folyamatosan biztosították a védelmünket, logisztikai segítséget is adtak. Ez óriási biztonságot adott. Előtte egyébként nem gondoltam, hogy baj érhet, és ha igazán éles helyzetbe kerül az ember, erre úgysem lehet előre felkészülni."

A felkészülési idő viszonylag rövid volt, a személyes poggyász pedig kevés: egy hónapra mindössze egyetlen hátizsák. A lényeg az volt, hogy minél több mindent vihessenek a gyógyításhoz. A négy orvos fejenként 80 kg kötszert és gyógyszert vihetett magával, ennek kellett a hely.

"Mindent mi vittünk, illetve ott is lehetett pótolni a szükséges dolgok egy részét. A gyógyszereket egy helyi nagykereskedésből töltöttük föl. Ezt is, ahogy az itthonról vitt gyógyszerek nagy részét is az Afrikai-Magyar Egyesület vásárolta. Az egyesületen keresztül vagy közvetlenül sok pénz- és gyógyszeradomány is segítette az afrikai munkát."

Tudta-e? Az elefántkór (elephantiasis) trópusi betegség, mintegy 120 millió embert érint. A kórokozó, fonálférgek osztályába tartozó Filaria (általában a Filaria (Wuchereria) brancrofti) férgek lárvái szúnyogcsípéssel kerülnek az emberbe, és a nyirokrendszerben megtelepedve lárvákkal árasztják el. Gyulladásos ödémákat okozva elzárják a nyirokkeringés útját. Ez indítja el azután a kötőszövet-szaporodással járó ödémák kialakulását, a végtagok és a külső nemi szervek extrém megnagyobbodását és deformálódását. A férgek akár 10 centiméteresre is megnőnek, és öt évig is elélnek az emberben, közben több millió lárvát hoznak világra. A féregirtó kezelések a baktériumok azonnali kiszabadulását okozzák, ami fokozza a deformáló gyulladásos csomók kialakulását. A gyógyításban a 2005-ös év jelentett áttörést: a parazitológusok felfedezték, hogy a férgek baktériumokkal élnek szimbiózisban. Az ellenük adott antibiotikum, a doxycyclin bevált, mert a férgek a baktériumok nélkül képtelenek a szaporodásra, így megfelelő kúrával a férgek lassan kihalnak a szervezetből.

Mit szólt a családja, betegei, munkahelye?

"A lányom és a barátaim nagyon féltettek, ugyanakkor támogattak mindenben. A betegek is rendkívül megértők voltak, elfogadták, hogy távollétem idején helyettes orvos látja el a körzetet. Hazaérkezésem után szinte minden betegem megkérdezte, hogy milyen volt Afrikában. A segélyakció idejére mindenkinek magának kell gondoskodnia a helyettesítéséről. Kollegáim is segítőkészek voltak. Úgy állapodtunk meg, hogy majd visszaadom nekik a praxisomban eltöltött időt."

3000 forintból egy éhező kongói gyermek egyhavi ellátása fedezhető, ennyiből menekülhet meg az éhhaláltól. Az Afrikai-Magyar Egyesület www.ahu.hu az éhező gyermekeken és a háború beteg áldozatain szeretne segíteni. Szívesen fogadnak természetbeni és pénzadományokat. Az orvosi misszió antiotikumoknak (amoxicillinnek, doxycyclinnek), kalciumnak, fájdalomcsillapítóknak, szemcseppeknek és -kenőcsöknek, rühesség elleni és féregtelenítő szereknek, multivitaminoknak venné leginkább hasznát. Az adományokat a 1139 Budapest, Visegrádi utca 9. szám alatt, illetve OTP-számlájukra (11734145-20021111) várják. Az orvosnő nem számolta össze, és nem is szeretné, mennyibe került számára az orvosi misszió: "Ha az ember egyszer menni akar, akkor ezeket vállalja, és nem számolgatja, hogy mennyibe kerültek a víztisztító tabletták, az előzőleg beadott oltások és még sorolhatnám"- meséli az orvos. Dr. Juhász Ágnes a háziorvoslás mellett homeopátiával is foglalkozik, és adományként sok homeopátiás szert kaptak Magyarország vezető homeopátiás cégétől, amely ezen túl még jelentős anyagi támogatást is nyújtott, illetve nyújt a következő, 2009. áprilisában induló misszióhoz is. Olyan helyeken ugyanis, ahol a betegek nincsenek antibiotikumokkal és egyéb kemikáliákkal túlkezelve, a homeopátiás szerek jobban hatnak - tudhatjuk meg a doktornőtől.

"Főként a gyulladásos, felső légúti és bélbetegségeknél vettük hasznukat, és immunrendszer-erősítésre adtuk. Bízunk benne, hogy jól beváltak, bár arra nem volt mód, hogy kövessük a betegek sorsát. Minden nap más faluba, más körzetbe utaztunk mobilklinikánkkal, így nem találkozhattunk visszatérő beteggel. Csak egy-két helyre jutottunk el másodszor is, illetve kétszer három napot voltunk egy 5-8000 fős menekülttáborban."

Kongó kórházak, zsúfolt menekülttáborok, eldugott falvak

Az orvosmisszió olyan helyeken járt, ahol helyi egészségügyi ellátás nincs, és nem is volt. Borzasztó szegény terület ez, csak néhol akad egy-egy kórháznak nevezett épület egy helyi orvossal, de általában ez sem jellemző. Kevés segélyszervezet vállalja a munkát ezen a vidéken, a magyar mobilklinika pedig teljesen egyedülálló és kifejezetten sikeres vállalkozásnak bizonyult, melyet más segélyszervezetek is példaértékűnek tartanak.

A misszió tagjai korán keltek, majd egy ENSZ katonai dzsippel napi 1-2 órát utaztak az aznapi célállomásra. Mindent magukkal kellett vinniük a kezelőasztaltól a sátorig.

"Addig dolgoztunk, amíg a faluból és a környékről jövő betegek el nem fogytak. Egész nap jöttek, körülbelül este hatig." - meséli a doktornő. Sokszor volt, hogy a három orvos több száz beteget látott el egy nap alatt. "Ez nem az a helyzet, amikor ki kell próbálni a helyi körülmények között élni. Nem ittunk például helyi vizet. Nagyon vigyáztunk magunkra és egymásra, hogy ne legyünk betegek, hogy tudjunk segíteni. A MONUC-tól kaptunk enni, inni, indiai kosztot és palackos vizet. Egyikünknek sem lett semmi baja."

Milyen betegségeket kellett leginkább kezelniük, hol volt a legnagyobb szükség?

Nagyon sok volt a maláriás és a tüdőgyulladásos kisgyerek, sok volt a mozgásszervi betegség, rengetegen jöttek izom-, gerinc- és ízületi panaszokkal, találkoztunk AIDS-betegekkel, sőt még elephantiasissal is.

Vannak követői, segítői a kongói szolgálatot vállaló orvosoknak?

"Ma írt egy nővér Veszprémből, és gyógyszerügynök lányok is jönnek, érdeklődnek a lehetőség iránt. A betegeim közül is jelezték, hogy segítenének, ha volna szükség olyasmire, amihez ők értenek. Idős asszonyok, kedves betegeim pedig imádkoztak értem.

A hitet óriási segítségnek tartom, és Kongóban is meggyőződhettem róla, hogy az istenhit nagyon sok mindenen átsegít. A parókián, ahol egyébként laktunk, szuahéli nyelvű egyházi énekekre ébredtünk, és legalább ezer ember vett részt a hétvégi misén. Teljesen olyan érzésem volt, mintha a régi misszionárius időkbe csöppentünk volna.

Nagyon megérintett…

"…az óriási kontraszt, ami a természet szépsége, a vidék, a növények gazdagsága és az ott élők szegénysége között volt. Annak ellenére, hogy mindenki dolgozik, kezdetleges módszerekkel a földeket művelik. A helyiek nagyon türelmesek voltak. Tolmácsok segítségével tudtunk kommunikálni, de nem sokat beszéltek, egyáltalán nem voltak közlékenyek, csak néhányan meséltek arról, hogy milyen borzalmakat éltek át a harcok idején. Csöndesek voltak és keveset mosolyogtak. Halkan megköszönték, amit kaptak, és elmentek. Meg lehet tőlük tanulni az ember sorsa iránti elfogadást. Nem követelőznek, viszont igyekeznek a körülményekből kihozni a maximumot. Nincs semmijük, mégis a nullából és a semmiből is tudnak élni - emlékszik vissza Juhász Ágnes. - A hindu békefenntartó katonáktól pedig emberséget és toleranciát lehet tanulni. Mindig segítőkészek voltak, teljesen függetlenül attól, ki szorult segítségre.

Ami igazán nehéz volt? Elfogadni, hogy emberi segítség véges, korlátozott, amit tehetünk. Szívesen maradtam volna még, és mennék legközelebb is. Ha lehet, már ősszel indulok."

Addig is, már áprilisban - 2009. április 14-én - indult újabb magyar orvoscsoport Kongóba. Sok erőt és szerencsés utat kívánunk, az áldozatkész magyar orvosoknak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés