A szokásosnál erősebb tüneteket vált ki az influenza

A koronavírus-fertőzötteknél jelenleg a korábbiaknál jóval enyhébb panaszok jelentkeznek, míg az influenza a korábbi évekhez képest sokkal markánsabb tüneteket vált ki a szakember szerint.

Az utóbbi napokban ismét emelkedni kezdett a koronavírus-fertőzöttek száma. Ugyanakkor a COVID-os betegek száma elenyésző az influenzásokéhoz képest - mondta az InfoRádiónak Békássy Szabolcs, az országos kollegiális vezető háziorvos.

influenzás család
Idén a szokásosnál sokkal erősebb fejfájással és elhúzódó lázzal jár az influenza.Fotó: Getty Images

A koronavírus gyengült, az influenza erősödött

A szakember tájékoztatása szerint az új típusú koronavírussal fertőzött betegeknél most a korábban tapasztaltaknál enyhébb szimptómák lépnek fel. Ez annak tudható be, hogy jelenleg jellemzően az omikron fertőz Magyarországon, amely gyorsabban terjed ugyan az elődeinél, ám általában - főként az oltottak esetében - nem okoz olyan súlyos megbetegedést.

Két megyében is nőtt az influenzások száma .

"Az influenzafertőzésről ugyanakkor elmondható, hogy az elmúlt évekhez képest sokkal markánsabb tünetek kíséretében jelentkezik" - tette hozzá Békássy. Kifejtette, hogy a páciensek a szokásosnál sokkal erősebb fejfájásról, valamint elhúzódó lázról számolnak be. Ennek magyarázata vélhetően az, hogy a 2020/21-es influenzaszezon a korlátozások és az általános karantén miatt gyakorlatilag elmaradt, így az emberek tavaly tulajdonképpen nem is találkoztak ezzel a vírussal. Érthető tehát, hogy most sokak szervezetét jobban megviseli a megfertőződés.

Bíznak benne, hogy hamarosan javul a helyzet

Az országos kollegiális vezető háziorvos arról is beszélt, hogy kollégáival együtt nagyon várja már a jó időt. "Abban bízunk, hogy a jó idő beköszöntével a légúti fertőzések száma visszaesik, és ez némileg tehermentesítheti a praxisokat" - fogalmazott.

Mutatjuk az influenza tüneteit és kezelési lehetőségeit.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: