A szokásosnál erősebb tüneteket vált ki az influenza

A koronavírus-fertőzötteknél jelenleg a korábbiaknál jóval enyhébb panaszok jelentkeznek, míg az influenza a korábbi évekhez képest sokkal markánsabb tüneteket vált ki a szakember szerint.

Az utóbbi napokban ismét emelkedni kezdett a koronavírus-fertőzöttek száma. Ugyanakkor a COVID-os betegek száma elenyésző az influenzásokéhoz képest - mondta az InfoRádiónak Békássy Szabolcs, az országos kollegiális vezető háziorvos.

influenzás család
Idén a szokásosnál sokkal erősebb fejfájással és elhúzódó lázzal jár az influenza.Fotó: Getty Images

A koronavírus gyengült, az influenza erősödött

A szakember tájékoztatása szerint az új típusú koronavírussal fertőzött betegeknél most a korábban tapasztaltaknál enyhébb szimptómák lépnek fel. Ez annak tudható be, hogy jelenleg jellemzően az omikron fertőz Magyarországon, amely gyorsabban terjed ugyan az elődeinél, ám általában - főként az oltottak esetében - nem okoz olyan súlyos megbetegedést.

Két megyében is nőtt az influenzások száma.

"Az influenzafertőzésről ugyanakkor elmondható, hogy az elmúlt évekhez képest sokkal markánsabb tünetek kíséretében jelentkezik" - tette hozzá Békássy. Kifejtette, hogy a páciensek a szokásosnál sokkal erősebb fejfájásról, valamint elhúzódó lázról számolnak be. Ennek magyarázata vélhetően az, hogy a 2020/21-es influenzaszezon a korlátozások és az általános karantén miatt gyakorlatilag elmaradt, így az emberek tavaly tulajdonképpen nem is találkoztak ezzel a vírussal. Érthető tehát, hogy most sokak szervezetét jobban megviseli a megfertőződés.

Bíznak benne, hogy hamarosan javul a helyzet

Az országos kollegiális vezető háziorvos arról is beszélt, hogy kollégáival együtt nagyon várja már a jó időt. "Abban bízunk, hogy a jó idő beköszöntével a légúti fertőzések száma visszaesik, és ez némileg tehermentesítheti a praxisokat" - fogalmazott.

Mutatjuk az influenza tüneteit és kezelési lehetőségeit.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)