A szívdobogásunk is árulkodik a fertőzésről

Mire utal a magasabb pulzusszám?

Általánosságban elmondható, hogy a normál tartományba eső (tehát 60 és 80 közötti) pulzusszám az egészséges szervezet egyik jellemzője. A nyugalmi állapotban mért szaporább szívritmus viszont arra hívhatja fel a figyelmet, hogy a szervezet éppen erőt gyűjt egy kórokozó elleni harchoz. Tehát a magasabb pulzusból különböző fertőzésekre, például influenzára is következtethetünk.

Magas pulzus: milyen bajt jelez? Ha orvoshoz megyünk, szinte mindig megmérik a pulzusunkat, hiszen a magas pulzusszám valamilyen szív- és érrendszeri betegségre utalhat. Mi okozhatja a pulzusszám megnövekedését, és hogyan lehet kezelni? Kattintson a részletekért!

Mire utal a magasabb pulzusszám?

A WebMD cikke szerint egy lázas betegnél 2 fokos testhőmérséklet-emelkedés átlagosan 8,5-tel növeli a percenkénti szívverések számát nyugalmi állapotban. Gyerekeknél még nagyobb eltérés figyelhető meg, egyes kutatások szerint a 2 fokos testhőmérséklet-emelkedés esetén 10-14-gyel többet ver percenként a szívük.

A kutatást jegyző kardiológus, Steven Steinhubl felhívta a figyelmet: az orvosok általában nem foglalkoznak egy beteg szívritmusával, ha az a normális értéken belül van. Mi magunk azonban már számtalan módon lemérhetjük - okosórákkal, fitneszkarkötőkkel -, hogy mennyi az átlagos nyugalmi pulzusunk. Hogyha pedig látszólag ok nélkül mérünk ettől eltérőt, az fertőzésre, például influenzára is figyelmeztethet.

A pulzusmérésre is alkalmas okosórák fontos dologra hívhatják fel a figyelmet. Fotó: iStock
A pulzusmérésre is alkalmas okosórák fontos dologra hívhatják fel a figyelmet. Fotó: iStock

Ennek ismeretében a kutatók azt próbálták tesztelni, hogy az egyik népszerű aktivitásmérőket gyártó cég terméke segíthet-e felismerni a fertőzéseket az influenzajárvány idején. A The Lancet című orvosi lapban megjelent tanulmányban két évig, 2016-2018 között vizsgálták az okoskarkötőt hordó felhasználók egy részének adatait. Az USA öt államában (Kalifornia, Texas, New York, Illinois és Pennsylvania) olyan emberek adatait elemezték, akik egész nap viselték az eszközt, így az pontos adatokkal tudott szolgálni a pulzusokról. Összesen 47 ezer ember adatait tudták így elemezni, akiknek az átlagéletkora 43 év volt.

Egy algoritmus összemérte a nyugalmi pulzusszámot és azalvásközben mért szívritmusadatot, majd ez alapján megtippelte, hogy az influenza a lakosság mekkora hányadát érinti. Az eredmények azonban jóval magasabbak voltak a tényleges influenzafertőzöttségnél. A kutatók szerint az eredményeket torzíthatta, hogy az influenzavírus a lappangási idő alatt, illetve a tünetek lecsengését követően is magasabb pulzusszámmal jár. Hevesebb szívdobogást ráadásul nemcsak a fertőzés, de sok más dolog, például a stressz is kiválthat. A kifejlesztett jelzőrendszer tehát messze nem pontos, a kutatók szerint mégis hasznos lenne, ha az okosóránk felhívná a figyelmet a magasabb pulzusszámra, hiszen az valóban betegség korai jele lehet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció