Magyar innováció segíthet a prosztatarákos betegeknek

Áttörést hozhat a prosztatarákkal diagnosztizáltak életében egy újonnan kifejlesztett nyomjelző anyag, ami minden eddigi módszernél pontosabban mutatja ki az áttéteket - állítja a fejlesztést jegyző egészségügyi cég.

Így alakul ki a prosztatarák - részletek.

A prosztatarák Magyarországon a férfiak második leggyakrabban diagnosztizált daganata, az ötödik vezető halálok, és ez a tendencia általában jellemző az öregedő európai társadalmakra. Évente 5-6 ezer új prosztatarákos megbetegedést diagnosztizálnak itthon, a radikális műtéten átesettek egyharmadánál azonban a sebészi vagy sugárterápiát követően kiújul a betegség a fel nem fedezett áttétek miatt.

A prosztatarák a magyar férfiak második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedése
A prosztatarák a magyar férfiak második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedése. Fotó: Getty Images

E tekintetben hozhat tehát áttörést a Pozitron-Diagnosztika Központ több százmillió forintos fejlesztése. "A cég által kifejlesztett, speciális nyomjelzőt a központ saját laboratóriumában, saját részecskegyorsítójával állítja elő" - mondta el Szakáll Szabolcs nukleáris medicina szakorvos, a Pozitron-Diagnosztika Központ orvos igazgatója. Hozzátette, az egészségügyi fejlesztés révén a régióban elsőként Magyarországon nyílt lehetőség a nagy pontosságú PSMA-specifikus nyomjelző anyag alkalmazására a prosztatadaganatos betegek kivizsgálásában.

A PSMA PET/CT-vizsgálatok elsődleges célja a kiújulások felderítése, kimutatása. Állami térítéses PSMA PET/CT-vizsgálatra onkológus szakorvos utalhatja be a beteget egyedi méltányossági engedély alapján. A vizsgálat mindazonáltal magánfinanszírozás keretében is elérhető - szintén szakorvosi javaslatra.

Mint azt Kókay András, a Pozitron-Diagnosztika Központ ügyvezető igazgatója elmondta, a különleges eljárás bevezetése utáni első évben a központ néhány száz PSMA-vizsgálat kivitelezését vállalta, amiből 250-et már el is végeztek. "A következő években ezres vizsgálati számmal tervezünk, így a projekt zárását követő 7-8 évben csak ebből az egy forrásból megtérülhet a befektetés, miközben emberek ezreinek segít a pontosabb diagnózis" - hangsúlyozta a szakember.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)