Hasznos a körülmetélés felnőttkorban

A körülmetélés csökkenti a prosztatarák kockázatát, hiszen a beavatkozáson átesett férfiaknál 11 százalékkal alacsonyabb a betegség kialakulásának veszélye.

Körülmetélés 35 évesen?

Azoknál, akik 35 éves koruk után estek át körülmetélésen, a prosztatarák kockázata 45 százalékkal mérséklődik - derül ki egy korábbi kanadai kutatásból.

7 meglepő tény a férfiasságról A férfi nemi szerv az egyik legismertebb és legalaposabban tanulmányozott emberi szerv a Földön, mégis akadnak olyan tények vele kapcsolatban, melyek talán még sokakat képesek meglepni.

A 35 éves koruk után körülmetélt férfiaknál feleakkora a prosztatarák kockázata, körülmetélés prosztatarák daganat
A 35 éves koruk után körülmetélt férfiaknál feleakkora a prosztatarák kockázata

A prosztatarák kifejezetten ritka a zsidó és a muszlim férfiak körében, akiknél kulturális okokból magasabb a körülmetéltek aránya . Bár ezen rákfajta pontos oka egyelőre tisztázatlan, három kockázati tényezőt már sikerült azonosítani: a kort, a családban előforduló megbetegedést és a fekete-afrikai származást.

A kanadai Montreáli Egyetem és az INRS-Institut-Armand-Frappier munkatársai korábban montreáli férfiak egy csoportját vonta be a közös kutatásba, akiknél 2005 és 2009 között diagnosztizáltak prosztatarákot .

Csökken a betegség kockázata?

Bár a felnőttkorban körülmetélteknél csaknem feleakkora volt a betegség kockázata, azoknál, akiknél egyéves koruk előtt végezték el a beavatkozást, csupán 14 százalékkal bizonyult csekélyebbnek a veszély. Az eredmények arra is rámutattak, hogy a körülmetélésnek különösen erős megelőző hatása van a fekete férfiak körében. A résztvevő fekete férfiaknál egyébként 1,4-szer akkora volt a prosztatarák kialakulásának kockázata, mint a fehéreknél, s előbbieknél bármilyen életkorban történt körülmetélés 60 százalékkal csökkentette a veszélyt.

A tanulmány egy korábban megjelent egyesült államokbeli értekezés következtetését is megerősíti, miszerint a férfi körülmetélés előnyei több mint száz az egyhez arányban meghaladják a kockázatokat.

A körülmetélés a fityma egészségügyi, vallási okok, vagy egyéb meggyőződés miatt végrehajtott orvosi eltávolítása. Körülmetélés során a fitymát sebészi úton, helyi érzéstelenítés mellett teljesen eltávolítják, így az nyugalmi esetben sem borítja a makkot. Egyes országokban vallási meggyőződés, vagy a tradíciók miatt már gyermekkorban végrehajtják a körülmetélést.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra