Három ok, amiért nem mehet a szex

A pszichés eredetű potenciazavarok - megítélésünk szerint - a nálunk jelentkező páciensek alig valamivel több, mint 15 százalékát érintik. Ezt a számot nemzetközi adatok is alátámasztják.

A potenciazavarok kialakulásának többféle oka lehet.

Pszichés okok

A pszichés eredetű potenciazavarok - megítélésünk szerint - a nálunk jelentkező páciensek alig valamivel több, mint 15 százalékát érintik. Ezt a számot nemzetközi adatok is alátámasztják. Az állapot huzamosabb ideig fennálló szervi okhoz is társulhat. Lehet a partnertől független, és lehet a partnerhez kötött. Általában a megszokott helyen, tehát pl. otthon "jól működik" az illető, de egy új kapcsolatban, szokatlan szituációban csődöt mond. Ám ennek az ellenkezője sem ritka.

Ki ne ismerne olyan történeteket, hogy a férj csak a szomszédasszonnyal tud "érdemi módon" együtt lenni? Az is előfordul, hogy valakinek csinos felesége van ugyan, mégis hatalmas energiát fordít arra, hogy minél gyakrabban váltogassa partnereit - sokszor válogatás nélkül -, így bizonyítva teljesértékűségét, mert otthon kudarcok érték.

Sokszor szerepe lehet az erotikusan tehetetlen feleségnek, aki esetleg kötelességnek fogja fel a házaséletet. E kategóriába tartoznak a pszichoszexuális fejlődés során elszenvedett sérülések is.

Hormonális ok

Ide tartozik az az eset, amikor hiányzik a férfi nemi hormon, vagy a férfi és női nemi hormonok aránya eltolódik a női nemi hormonok irányába. Az ilyen betegek ritkán kerülnek orvoshoz. Általában véletlenül derül ki a betegség, ami azzal magyarázható, hogy a hormonális okból kialakult potenciazavar a nemi vágy hiányával, illetve jelentős csökkenésével jár. Ebből következik, hogy ezeknek a férfiaknak nincs betegségtudatuk, vagy-is számukra nem jelent betegséget az impotencia. Ha ilyen páciensre bukkanunk - részletes hormonszint-meghatározás után - a hiányzó hormon adagolásával vagy az adott hormont termelő szerv serkentésével állítható vissza az egyensúly.

Gyógyszeres mellékhatások

Gyógyszerhabzsoló korban élünk, az emberek elképesztő mennyiségű pirulát szednek be. Mint minden külső tényező, mely a szervezettel kapcsolatba kerül, így a gyógyszerek is, kívánt és nem kívánt hatásokat fejtenek ki. Számos, igen fontos gyógyszer hosszas szedés után potenciazavart okozhat. Vannak köztük nyugtatók, az epilepszia bizonyos gyógyszerei, néhány vérnyomáscsökkentő, némely gyomorfekély kezelésére használt gyógyszer.

Ne vádoljanak azzal, hogy az impotencia gyógyítását minden baj kezelése elé helyezem és fontos életmentő gyógyszerek szedéséről akarok lebeszélni embereket. Erről szó sincs! De mindig mérlegelni kell: mi a várható haszon és a várható kár. Vannak, akik saját elhatározásukból vagy felületes indikáció alapján hosszú ideig szednek számukra nélkülözhető gyógyszereket, amelyek esetleg elhagyhatók, vagy mással helyettesíthetők lennének.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +23 °C

Általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén, kétharmadán - erőteljes gomolyfelhő-képződéssel. Délelőtt helyenként, délután viszont egyre több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok, melyeket felhőszakadás, erős, viharos széllökés, jégeső is kísérheti, néhol heves zivatar sem kizárt. A Dunántúl nyugati felén nem valószínű csapadék, legfeljebb az Alpokaljára sodródhat be egy-egy csapadékgóc. Az északi, északkeleti szél főként a Dunántúlon és északkeleten élénk, néhol erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán nagyrészt 30 és 37 fok között várható, de az Alföld délkeleti felében továbbra is előfordulhatnak 40 fok körüli értékek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Az északi országrészen vonul át a hidegfront, ott változékonyabban alakul az időjárás, délen viszont marad a hőség.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra