Kisütött a nap - viseljünk minőségi napszemüveget!

A divat- és trendmagazinok szinte mindig csak a forma és a szín elsőbbségét hangsúlyozzák, ha napszemüvegről van szó, azonban választáskor ügyeljünk arra, hogy optikailag is minőségi legyen!

Egyre több napsütéses órával kell számolnunk, ahogy közeleg a nyár, és a természetben járva a napszemüvegek is előkerülnek a fiókból, esetleg a nagy tavaszi megújulás jegyében éppen most készülünk újat beszerezni. Ne feledjük, hogy a minőségre is érdemes figyelni! Most elmondjuk, pontosan min áll vagy bukik szemünk egészsége, ha napszemüvegről van szó, és mi lehet a következménye annak, ha a silány napvédelem mellett döntünk.

UV-védelmi kisokos

A szemünk is "emlékszik"! Az UV sugárzás káros hatásai az élet során folyamatosan összeadódnak, a károsodás lassan és fájdalommentesen jelenik meg. Ha arról esik szó, hogy a napsugárzás mennyire károsíthatja a bőrünket, mindig hozzá kell tennünk, hogy a napfény a szemünkre és a látásunkra is legalább olyan rossz hatással van. Ehhez kicsit érdemes részletesebben "megismerkedni" a napsugarakkal.

Az UVA-sugárzásnak ugyanis három fajtáját különböztetjük meg, így beszélhetünk az UVA- (315-400 nm), az UVB- (280-315 nm) és az UVC- (100-280 nm) sugárzásról. Ez utóbbiak még a légkör felső rétegében elnyelődnek, a következő, az UVB-sugárzás azonban a bőrünkre, sőt a szemünkre is káros hatással van hosszú távon, akár az UVA. Ez ellen védekezhetünk többek között egy jól megválasztott, minőségi napszemüveggel, illetve a legnagyobb napsütésben kalap és megfelelő védőruházat viselésével.

Mire figyeljünk a napszemüveg vásárlásakor?

  1. Mindig európai érvényű, "CE" jelzéssel ellátott napszemüveget vegyünk. Így lehetünk biztosak abban, hogy biztonságos védelmet nyújt az ultraibolya sugárzással szemben. A szárában lévő UV400-as jelzés arra utal, hogy az UV sugarakat 400 nm-ig szűri ki.
  2. Bármennyire is csábító az utcai árusok hatalmas és olcsó árakkal kecsegtető kínálata, ha tehetjük, akkor is inkább az optikusnál vásároljunk!
  3. Csak olyan szemüveget vegyünk, amihez jár használati utasítás, melyen információk is találhatók, méghozzá kezelési, tisztítási útmutatóval!
  4. A szemüveget próbáljuk fel, viseljük kicsit hosszabban is, mielőtt a kosárba kerül! Így derülhet ki, hogy elég könnyű, illetve kényelmes-e a keret, és hogy jól illeszkedik-e.
  5. Válasszunk helyesen a különböző színű lencsék közül: míg a sárga fokozza a kép élességét, a barna erősíti a kontrasztokat. A szürke lencsén át teljesen természetesnek hat a világ, a zöld tompítja az éles fényt, de nem sötétíti a képet. Vigyázat, a színezés és az UV-védőréteg között nincs összefüggés, gondoljunk csak arra, hogy a rendes szemüvegeket is elláthatják UV-védelemmel, ennek ellenére színtelenek!

Tipp! A Magyar Látszerész Szövetség évről évre országos kampánnyal igyekszik felhívni az emberek figyelmét az UV-védelem fontosságára. A tavasz utolsó hónapjában országszerte lehetőség nyílik több optikusoknál ingyenesen bevizsgáltatni szemüvegünket, annak szűrőképességét. Web:

Ha bóvli lencsét, esetleg semmit sem viselünk

Bár a kontaktlencséket általában ellátják UV-szűrővel, nagyon erős napsugárzás esetén a lencse mellett napszemüveget is viseljünk! A napfény és mesterséges fényforrások ugyanúgy megégethetik a szem felszínét - ezt úgy kell elképzelnünk, ahogy a bőrt megégeti a nap. Ha olyan környezetben töltünk hosszú időt, ahol az UV-sugárzás visszaverődik, fokozottabb a veszély, ilyenkor alakulhat ki pl. a hóvakság (fotokeratitisz). Ez a jelenség általában 1-2 nap alatt magától meggyógyul.

Amennyiben a szemet rendszeresen éri sugárzás, ún. szemfelszíni elváltozásokkal kell számolnunk. Ilyen például a makuladegeneráció, a kúszóhártya vagy a szürke hályog, ez utóbbi a komoly látásromlások mintegy feléért felelős szerte a világon.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció