Ártalmatlan, de csúnya: a térképnyelv

A legtöbbször a szülő veszi észre, hogy a gyermeke nyelve nem olyan, mint a többieké: vörhenyes, furcsán barázdált és meglepő mintázatú. Szerencsére ritka és ártalmatlan elváltozásról van szó, melyre azonban érdemes odafigyelni.

A térképnyelv (Lingua geographica) egy jóindulatú, vándorló nyelvgyulladás (Glossitis areata exfoliativa, Benignus migráló glossitis), és a nyelv háti felszínén található szemölcsök (papillák) hámló-regenerálódó ciklusai állnak a jelenség mögött. Attól függően, hogy a szemölcsök éppen hol gyógyulnak, újulnak meg a nyelven, állandó "átrendeződés" látható a gyulladással járó, szürkés szegéllyel határolt mintázatokban.

A térképnyelv gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál, oka máig is ismeretlen, de a családi halmozódás gyakori. Nem feltétlenül jön elő egyből a születés után, bármely életkorban jelentkezhet.

Kialakulásában rizikófaktor lehet a barázdáltabb nyelv, a pikkelysömör, a stressz, a hormonális elváltozások, a szisztémás szteroidok használata és az ekcéma is. Érdekesség, hogy a statisztikák szerint négyszer gyakrabban fordul elő cukorbetegség esetén, és nagyobb eséllyel alakul ki allergiásoknál és asztmásoknál is.

A térképnyelvnek "haszna" is van, ugyanis kiváló indikátor. Hurutos vagy fertőző betegségek előtt néhány nappal a mintázatok egyszer csak megjelennek, intenzívebbek lesznek. Az elváltozás hasonló riadójel legyengült immunrendszer (pl. herpesz), láz és dehidratált (vízhiányos) állapot esetén is.

A nyálkahártyának ez gyulladása azzal is járhat, hogy a nyelv érzékenyebb lesz bizonyos ízekre, fűszerekre és az ételek hőmérsékletére, ám ez az ízlelést nem befolyásolja. Érdemes kerülni a fogfehérítő hatású, ízesített fogkrémeket, öblögetőket, mert ezek is irritálhatják a nyelv szemölcseit.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)