Jobb- vagy balszemes vagy? Egy perc alatt megtudhatod

Az egyik szem mindig dominánsabb, mint a másik.

Az ember hamar megtanulja, hogy jobb- vagy balkezes. Azt már kevesebben figyelik meg, melyik lábuk ügyesebb, de vajon hányan tudják, melyik szemük a domináns? Az egyik ugyanis valamivel jobb, mint a másik. Ezt azért is jó tudni, mert bizonyos helyzetekben a domináns szemnek hasznát vehetedírja a FirstClass.

szem, nézés, látás
Általában mindent két szemmel nézünk, de az egyik erősebb. Fotó: Getty Images

Van, amikor hasznos tudni

Több sportágban és egyéb tevékenységben is hagyatkozhatunk a domináns szemünkre, ahol fontos, hogy egyetlen célpontra fókuszáljunk. Ilyen például a lövészet, ahol fél szemmel figyelik a célt, de szóba jöhet a fotózás, a mikroszkóphasználat vagy akár a golf. Általában a domináns szem megegyezik a domináns kézzel, azaz a jobbkezeseknek a jobb szemük a domináns, a balkezeseknek pedig a bal. Persze – csak hogy ne legyen ennyire egyszerű – az is előfordulhat, hogy a jobbkezeseknek a bal szemük erősebb.

Egy hosszú irodai munkanap végén sokan panaszkodnak arra, hogy szemük irritált, száraz a számítógépes kijelző hosszas bámulása miatt. Nyilván egy ilyen munkakörben ez szinte elkerülhetetlen, a szakértők szerint azonban akadnak olyan óvintézkedések, amelyekkel elejét vehetjük a kellemetlen tüneteknek. Öt lépésben védheted a szemed, ha képernyő előtt dolgozol, íme.

Ha meg akarod tudni, melyik szemed domináns, végezd el ezeket a lépéseket:

  1. Formázz háromszöget a mutató- és hüvelykujjaidból!
  2. Nyújtsd ki a karodat és nézz át rajta, egy legalább öt méterre lévő tárgyra fókuszálva!
  3. Először ezt két nyitott szemmel kell megtenni, úgy, hogy a tárgy középre essen.
  4. A háromszöget mozdulatlanul tartva előbb csak a jobb, majd csak a bal szemet nyitva hagyva ugyanúgy nézz át a háromszögön!
  5. A két kép eltérő lesz, de az egyik jobban elcsúszik a középponttól, mint a másik. Amelyik szemnél jobban a háromszög közepén maradt a tárgy, az a dominánsabb.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra