Jól bevált természetes kullancsirtók

A különféle nem kívánatos ízeltlábúak, például a kullancsok ellen bevethetünk vegyszereket is, de a mérgek szétpermetezése nem a legjobb a környezetünknek. Vannak más megoldások is.

A kullancsok elleni védekezés attól függ, hogy hol tartózkodunk, amikor távol akarjuk tartani a vérszívókat. Ha az erdőt-mezőt járjuk, akkor a megfelelően zárt öltözék és a kullancsriasztó kenőcsök alkalmazása a legcélszerűbb. De ha saját udvarunkról vagy egy játszótérről szeretnénk elüldözni a kellemetlen parazitákat, akkor más módszerekhez kell folyamodnunk.

kullancs
A kullancsok ott leselkednek a kertekben is. Jó módszerek vannak az elüldözésükre

A kullancsok a bokrok és a fák levelein, és igen gyakran a fűben várakoznak, hogy ráakaszkodjanak arra járó áldozatukra. Ha például egy gyeppel fedett területen sportolunk, játszunk vagy napozunk, tudnunk kell, hogy az ott lévő kullancsok 80 százaléka a fű széltől mért három méteres sávjában található. Különösen szeretik, ha a szegélyező fák, bokrok vagy kerítés egy kis árnyékot is ad, illetve a füvön túl buján tenyésznek a leveles növények. Ugyanakkor a kullancsok nem szeretik a száraz és napos körülményeket. Ezért érdemes úgy kialakítani a kertet , hogy a gyep és a bokros-fás rész között határozott elválasztó sáv húzódjon, amelyet érdemes faforgáccsal vagy kaviccsal felszórni - állítja Thomas Mather vezető amerikai kullancs- és Lyme-betegség szakértő.

Háborúzni kell, nem csatázni!

Ez a megoldás már hozzátartozik annak a stratégiai szemléletnek az alkalmazásához, amelyet a kullancsok elleni háborúban alkalmazhatunk. Ha csak olykor-olykor odacsapunk nekik - például egy kis permetezéssel -, akkor ideig-óráig távol tarthatjuk őket, de aztán csak visszatérnek. El kell vennünk tehát a kedvüket tőle. Ehhez jó, ha tudjuk, hogy a kullancsok bizonyos növényeket kifejezetten utálnak. Például frászt hoz rájuk a levendula, a páfrány, a rozmaring, a körömvirág, a zsálya és az illatos macskamenta . Ilyen növények tehát mindig tenyésszenek az udvarban, különösen a kerítés körül, hogy távol tartsák a parazitákat a terület gyakran használt belső részétől.

Cédrusolaj

A fenyőfélékből származó illóolajok, például a cédrusolaj olyan nem toxikus, természetes kullancs- és rovarriasztók, amelyek ruhára vagy bőrre kenhetőek, de akár növényekre is permetezhetők. A kutatások azt mutatják, hogy az alkohollal hígított cédrusolaj akár a kullancsok 100 százalékát is elpusztíthatja. A rovarirtókat gyártó cégek is tudják, hogy a cédrusolaj képes blokkolni a kullancsok illatanyag-receptorait, megzavarja testi folyamataikat, kiszárítja őket, és még nimfaállapotukban végez velük.

Gyöngytyúk

Ahol sok a kullancs, érdemes olyan állatot tartani, amely valóságos specialistája az irtásuknak. Ez pedig a gyöngytyúk. Az Afrikából származó madár valószínűleg csemegének tekinti és igen hatékonyan szedi össze a vérszívókat. Vizsgálatok kimutatták, hogy a gyöngytyúkok képesek érdemben csökkenteni a gyep mellett tenyésző sűrű levélzetű növényeken megbújó kullancsok számát. A gyöngytyúkokról azonban tudni kell, hogy nem tisztítják meg száz százalékig az udvart a parazitáktól. Ugyanakkor meglehetősen igénytelenek a tartási körülményeiket illetően - jól elvannak magukban. De keményen védik a területüket, és ha nem tetszik nekik a betolakodás, elég nagy zajt csapnak - a szomszédok legnagyobb örömére.

Eukaliptuszolaj

Az Ausztráliából származó citromos eukaliptuszfa leveleiből kivont olaj és annak szintetikus változata (PM-para-mentán-3,8-diol) egyaránt hatékony kullancsriasztó. Az eukaliptuszolaj kellemes illatú, és természetes védelmet nyújt hat-hét órán keresztül. Ráadásul ha a bőrünkbe akaszkodott kullancs környékét bekenjük az olajjal, az állat hamarosan eltávolíthatóvá válik.

Hazánkban eddig huszonöt kullancsfajt azonosítottak, közülük húsz számít gyakoribbnak. Az emberre elsősorban a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) jelent veszélyt, amely a vérszívás során Lyme-kórt, vírusos agyhártyagyulladást és más fertőzéseket is átterjeszthet az emberre. A kullancsok madarakon és hüllőkön is fejlődnek, de vidékenként eltérő gyakorisággal a legelő háziállatokon, az erdőn-mezőn mozgó vadász-, pásztor- és kóbor kutyákon , sőt macskákon is gyakran megtapadnak, amelyek aztán behurcolják a parazitákat a lakott településekre is. Részletek!

Fokhagymaolaj

Akik nem szeretnek vegyszereket permetezni a pázsitjukra, kénytelenek alternatív megoldásokat keresni. Ezek közül az egyik legjobb a fokhagymaolaj , amelyről egy tanulmány kimutatta, hogy csökkenti a nimfaállapotú kullancsok számát. A hatás fokozható, ha a fokhagymaolajat cédrusolajjal vegyítjük, és ennek vizes keverékét permetezzük ki. A fokhagyma ugyan visszaszorítja a kullancsokat, de nem öli meg őket, hatóanyagai pedig gyorsan lebomlanak. Ezért a permetezést gyakrabban kell elvégezni, mint a szintetikus szerekkel, de akinek fontos a természetes megoldás, biztosan vállalja ezt az áldozatot.

Kullancsgyilkos gomba

Egy a világon sokfelé természetes körülmények között előforduló (amúgy a környezetre és az emberekre veszélytelen) élősködő gomba, a Metarhizium anisopliae halálos a kullancsokra. Szakintézeti tanulmányok szerint a spórákat tartalmazó oldat szétpermetezésével jelentősen csökkenthető a kullancspopuláció. A környezeti vizsgálatokkal foglalkozó Cary Intézet kutatói úgy találták, hogy a gomba különösen hatásos, ha a vérszívók olyan gazdaállatai, mint az egerek, a szőrükre tapadt spórákat beviszik fészkükbe.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: