Akár öt hónapot is várni kell egy vizsgálatra

Egy friss hazai felmérés szerint az emberek többsége a hosszú várólisták ellenére sem fordul a magánegészségügyi ellátáshoz, mert nem engedhetik meg maguknak ezt a kiadást.

Pataki-Szomolányi Tímea az RTL Híradónak mondta el, hogy kislányának szemorvosi vizsgálatra akart kérni időpontot, de június elején csak november 7-re kapott leghamarabb.

Belenevettem a telefonba, hogy november 7.? Június első hete van. Azt mondta a nővérke, hogy ne nevessen anyuka, a doktornő egy héten egyszer rendel, sokan vannak, nincs hely

- mesélte. Utána el akartak menni az orvos magánrendelésére, de az ezzel járó többletkiadást nem engedhették meg maguknak.

egészségügy magánegészségügy
A többség nem engedheti meg, hogy magánrendelőbe menjen probléma esetén. Fotó: Getty Images

A Prémium Egészségpénztár friss felmérése szerint nem egyedi ez az eset. A 10 ezer válaszadó 30 százaléka egyáltalán nem tudja kifizetni a magánegészségügyi ellátást, kétharmaduk pedig a romló életszínvonal miatt volt kénytelen későbbre halasztani a fizetős orvosi szolgáltatásokat az elmúlt évben.

A kérdőívet kitöltők több mint fele azért ment mégis magánorvoshoz, mert nem fért hozzá az állami ellátáshoz. Negyven százalékuk azt is hozzátette, hogy voltak olyan szolgáltatások vagy termékvásárlások, melyeket nem tudtak volna megtenni, ha egészségpénztári számlával, azon pedig valamennyi megtakarítással nem rendelkeznek. A pénztártagok ezért azt szeretnék, hogy a drágulás miatt emeljék meg a szolgáltatások után igényelhető adókedvezmény 150 ezer forintos összeghatárát.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

A nyugati tájakon elkezd vékonyodni a felhőtakaró, a Dunántúlon már szűrt napsütés is lehet. A vastag, zárt frontfelhőzet az ország délkeleti, keleti felére összpontosul, a csapadékzóna is kelet felé halad, délután már csak a Tiszántúlra korlátozódik. A délies szél többfelé lesz élénk, kora délutánig helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között valószínű. Késő estére 6 és 11 fok közé csökken a hőmérséklet. A február végéhez képest igen enyhe idő az orvosmeteorológiai helyzetet is nagyban meghatározza.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra