Új rákterápia jöhet

Az emberi immunrendszer egy frissen felfedezett elemét a jövőben több ráktípus gyógyításához is felhasználhatják majd.

A Cardiffi Egyetem kutatói felfedeztek egy eljárást, amely a laboratóriumi tesztek során legyőzte a prosztata, a mell, a tüdő és más területek daganatos sejteit. A módszert betegeken még nem tesztelték, a kutatók szerint azonban hatalmas lehetőség rejlik benne.

Természetes védekezés

A tudósok eddig feltáratlan folyamatok után kutattak, amelyekkel az emberiimmunrendszertermészetes úton megtámadja a tumort. A vérben egy úgynevezett T-sejtre - vagyis egy immunsejtre - bukkantak, amely azt keresgéli a szervezetben, hogy van-e valahol olyan veszély, amit el kell pusztítani. A tudósok szerint ez a sejt számos daganattípus ellen hatásos.

rákkezelés, rákterápia, rák gyógyítás, rákbetegek, daganatok, daganatos betegségek, sejt, immunsejt, T-sejt
rákkezelés, rákterápia, rák gyógyítás, rákbetegek, daganatok, daganatos betegségek, sejt, immunsejt, T-sejt

"Esélyes, hogy minden rákos beteget meg lehet vele gyógyítani. Korábban senki se hitte, hogy ez lehetséges, most azonban kilátás nyílt egy minden páciensnek hatásos rákgyógyításra. A T-sejtek egy típusa ugyanis képes lehet nagy számú rákfajta elpusztítására" - mondta Andrew Sewell kutató.

Így küzd a rák ellen a T-sejt

Videóra vették, ahogy azimmunsejtmegöli a rákot - nézze meg!

A T-sejtek felszínén receptorok helyezkednek el, ezekkel veszik észre a veszélyt. A cardiffi kutatócsoport most egy olyan T-sejtet fedezett fel, amely sikeresen talált meg és pusztított el tüdő-, bőr-, vér-, bél-, mell-, csont-, prosztata-, petefészek- és veserákos, valamint agydaganatos sejteket. Az egészséges szövetet nem károsította. A szóban forgó T-sejt-receptor egy MR1 nevű molekulával lép interakcióba, amely az emberi szervezet minden sejtjének felületén megtalálható. A kutatók úgy vélik, az MR1 jelzi az immunrendszernek, hogy a sejtjében rendellenesanyagcserefolyik.

T-sejtes rákterápiák már most is léteznek, és az immunterápia a rákgyógyítás egyik legígéretesebb területe. A leghíresebb eljárás a CAR-T, amelyben a páciens T-sejtjeit alakítják át genetikailag, hogy felkutassa és elpusztítsa a rákos sejteket. A módszerrel látványos eredményeket értek el: gyógyíthatatlan betegeket tettek tünetmentessé. Ez azonban csak kevés daganattípussal szemben hatásos. A cardiffi kutatók szerint az általuk felfedezett T-sejt-receptor egy univerzális gyógymódhoz vezethet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció