Új rákterápia jöhet

Az emberi immunrendszer egy frissen felfedezett elemét a jövőben több ráktípus gyógyításához is felhasználhatják majd.

A Cardiffi Egyetem kutatói felfedeztek egy eljárást, amely a laboratóriumi tesztek során legyőzte a prosztata, a mell, a tüdő és más területek daganatos sejteit. A módszert betegeken még nem tesztelték, a kutatók szerint azonban hatalmas lehetőség rejlik benne.

Természetes védekezés

A tudósok eddig feltáratlan folyamatok után kutattak, amelyekkel az emberi immunrendszer természetes úton megtámadja a tumort. A vérben egy úgynevezett T-sejtre - vagyis egy immunsejtre - bukkantak, amely azt keresgéli a szervezetben, hogy van-e valahol olyan veszély, amit el kell pusztítani. A tudósok szerint ez a sejt számos daganattípus ellen hatásos.

rákkezelés, rákterápia, rák gyógyítás, rákbetegek, daganatok, daganatos betegségek, sejt, immunsejt, T-sejt
Új remény a daganatos betegeknek. Fotó: iStock

"Esélyes, hogy minden rákos beteget meg lehet vele gyógyítani. Korábban senki se hitte, hogy ez lehetséges, most azonban kilátás nyílt egy minden páciensnek hatásos rákgyógyításra. A T-sejtek egy típusa ugyanis képes lehet nagy számú rákfajta elpusztítására" - mondta Andrew Sewell kutató.

Így küzd a rák ellen a T-sejt

Videóra vették, ahogy az immunsejt megöli a rákot - nézze meg!

A T-sejtek felszínén receptorok helyezkednek el, ezekkel veszik észre a veszélyt. A cardiffi kutatócsoport most egy olyan T-sejtet fedezett fel, amely sikeresen talált meg és pusztított el tüdő-, bőr-, vér-, bél-, mell-, csont-, prosztata-, petefészek- és veserákos, valamint agydaganatos sejteket. Az egészséges szövetet nem károsította. A szóban forgó T-sejt-receptor egy MR1 nevű molekulával lép interakcióba, amely az emberi szervezet minden sejtjének felületén megtalálható. A kutatók úgy vélik, az MR1 jelzi az immunrendszernek, hogy a sejtjében rendellenes anyagcsere folyik.

T-sejtes rákterápiák már most is léteznek, és az immunterápia a rákgyógyítás egyik legígéretesebb területe. A leghíresebb eljárás a CAR-T, amelyben a páciens T-sejtjeit alakítják át genetikailag, hogy felkutassa és elpusztítsa a rákos sejteket. A módszerrel látványos eredményeket értek el: gyógyíthatatlan betegeket tettek tünetmentessé. Ez azonban csak kevés daganattípussal szemben hatásos. A cardiffi kutatók szerint az általuk felfedezett T-sejt-receptor egy univerzális gyógymódhoz vezethet.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Nagy baj lehet a gyermekkori nassolásokból

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra