Új lehetőség az előrehaladott prosztatarák kezelésében

Az orvosok olyan új eljárások fejlesztését sürgetik, melynek segítségével befolyásolni lehetne a hormonra, a besugárzásra vagy a kemoterápiára nem reagáló prosztatadaganat terjedését. A Lund Egyetem munkatársai egy olyan anyagon dolgoznak, mely a prosztatarák őssejtszerű sejtjeit támadná meg.

A több tudományág bevonásával, több centrumban végzett munkát Anders Bjartell professzor irányította. A PLoS ONE online számában olvasható tanulmány szerin a prosztatarák sejtjeinek 0,1 százaléka viseli magán az őssejtek jellegzetességeit - amennyiben a kezelés érintetlenül hagyja ezen sejtcsoportot, igen magas a daganat kiújulásának és terjedésének veszélye. A daganatos őssejtek gyakran nem reagálnak sem a hormonális kezelésre, sem a kemoterápiára.

A prosztatarák biológiai viselkedésének feltérképezésére a munkacsoport a STAT3 nevű fehérjét tanulmányozta, amely az őssejtekben aktív. Korábbi vizsgálataik szerint ezen molekulára hatást gyakorol a geliellalakton nevű természetes vegyület, mely gátolja a prosztatarák növekedését. A kutatók reményei szerint új, specifikus STAT3-gátlók fejlesztése - hasonlóan a geliellalaktonhoz - célzottan el lehetne pusztítani a prosztatarákban lévő őssejteket, ami kivédheti a daganat növekedését és terjedését.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)