Szelfivel ismerhető fel a hasnyálmirigyrák

A hasnyálmirigyrák korai észlelését segíti egy új applikáció, amely a felhasználók szelfijeit elemezve kutat a betegség nehezen felismerhető elsődleges tünetei után - közölték a Washingtoni Egyetem (UW) kutatói, a mobiltelefon-alkalmazás fejlesztői.

Hasnyálmirigyrák esetében csak a betegek 9 százaléka éri el az ötéves túlélési időt. A betegség a korai időszakban alig vagy csak nagyon nehezen felismerhető, és nincsenek olyan nem invazív szűrőeszközök, amelyekkel még azelőtt meg lehetne találni a tumort, hogy terjeszkedni kezdene.

Fontos, hogy a sárgaságot eredendően minden esetben fertőző májgyulladásnak kell tartani, így minden esetben orvoshoz kell fordulni a panasszal. Részletek itt.

A BiliScreen nevű applikáció az okostelefon kameráját, a képi tartalom értelmezéséhez pedig a számítógépes látás és a gépi tanulás technológiáit használva észleli a megemelkedett bilirubinszint (epefesték) árulkodó jeleit az ember szemfehérjéjében. A hasnyálmirigyrák - és sok más egyéb betegség - egyik első tünete ugyanis a sárgaság, vagyis a bőr és a szemek elszíneződése, amelyet a vér megemelkedett bilirubinszintje okoz. A bilirubinszint mérésére szolgáló vértesztet azonban általában csak akkor végzik el felnőtteknél, ha már van ok az aggodalomra.

Az új applikációnak hála egy szelfi is segíthet időben felismerni a veszélyes kórt
Az új applikációnak hála egy szelfi is segíthet időben felismerni a veszélyes kórt

"A hasnyálmirigyrákkal az a probléma, hogy mire jelentkeznek a tünetek, általában már túl késő" - húzta alá közleményében Alex Mariakakis, az egyetem doktorandusza. A sárgaság korai jeleinek - vagyis a még csak enyhén megemelkedett bilirubinszint - azonosítása egy teljesen új szűrőprogram kidolgozását tenné lehetővé a kockázati csoportba tartozók számára. "Reményeink szerint ha az emberek havonta egyszer el tudják végezni ezt az egyszerű tesztet - saját otthonuk kényelmében -, akkor néhányan talán időben észlelik a betegséget ahhoz, hogy a kezelések révén legyőzhessék" - magyarázta Mariakakis, aki szeptember 13-án fogja ismertetni eredményeiket a Hawaiin megrendezett Ubicomp 2017 konferencián.

Felnőtteknél a szemfehérje sokkal érzékenyebben reagál a - hasnyálmirigyrákon túl hepatitiszt vagy akár Gilbert-szindrómát is jelző - bilirubinszint-változásokra, mint a bőr. A bőrrel ellentétben továbbá a szemfehérje elváltozásai nagyjából hasonlóan néznek ki minden embernél etnikai hovatartozástól függetlenül. A BiliScreen a felhasználó által készített szelfit elemezve értékeli ki a szemfehérje színét. A hetven ember bevonásával végzett klinikai próbán az applikáció 89,7 százalékos hatékonysággal működött.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)