Ne tartson attól, hogy csonka mellel kell élnie

2001-ben született szakmapolitikai döntés arról, hogy hazánkban szervezett emlőszűréssel javítsuk az emlőrákos betegek felismerését és gyógyítását.

Ez igen költséges és hatalmas szervezőmunkát igénylő feladat; lakosság alapú emlőrák-szűrés szervezett formában csak néhány országban valósult meg a világon. Európában Svédország, az Egyesült Királyság, Spanyolország mellett hazánk is büszkén mondhatja magát azon országok közé tartozónak,ahol a lakosság alapú, szervezett emlőrák-szűrés minden érintett nő számára elérhető.

Tudjuk, hogy a szűrés bevezetése nyomán, 70%-os részvétel mellett az emlőrák halálozás csökkenése az 50-65 éves korcsoportban akár elérheti a 30%-ot is. Mostanra az új esetek száma már csupán évente 6500. Az elmúlt 10 esztendőben az adatok tehát javuló tendenciát mutattak, mind az újonnan felfedezett betegek száma, mind a daganatok mérete tekintetében. Bár a halálozás aránya csak néhány százalékkal csökkent évi 2100 esetre, de ez is mintegy 100 emberéletet jelent.

A szűrésben részt vevők aránya ugyanakkor a program megkezdése óta 37% és 52% között mozog, ami azt jelenti, hogy még mindig csupán alig félannyi asszonyt vizsgálnak rendszeresen, mint ahányan a veszélyeztetett célcsoportból meghívást kaptak.

Az emlőrák szűréssel történő felismerésében, a kicsiny, 10 mm méret alatti, de akár csupán 2-5 mm-es daganatok műtét előtti vizsgálatában is hatalmas fejlődés zajlott le. Kívánatos lenne a közeljövőben a digitális mammográfia kiterjedtebb alkalmazása, a kiemelt esetek gyógyítás előtti kivizsgálásában kulcsszerepet játszó mintavételezési módszerek magas szintű alkalmazása, valamint a mintákat értékelő aktív patológuslétszám csökkenésének megállítása.

Az elmúlt 10 esztendő a gyógyítás minden területén is óriási fejlődést eredményezett: a műtéti technikák finomabbak, az emlő teljes eltávolításával párhuzamos szervpótlás szélesebb körben kerül alkalmazásra, azaz egy műtéten belül megvalósul az eltávolított részek pótlása. Így sokak azon félelme, hogy fél mellel kell élniük, indokolatlanná válik: ez talán kevesebb nőt riaszt el a szűrésektől. A sugárterápia mind technikai hátterében mind a beavatkozások rugalmas alkalmazásában egyre korszerűbb lett. A gyógyszerek között gyarapszik a speciális vizsgálatokkal indikálható molekuláris támadáspontú, úgynevezett "nyomkereső" szerek aránya.

A fent felsorolt eredmények azonban csak akkor javulnak tovább, ha a szűrési célcsoporthoz tartozó asszonyok magas számban (minimum 70%) jelennek meg a vizsgálatokon.

A fejlődés mozgatórugója lehet minden olyan aktivitás, amely során a civil társadalom, az üzleti szféra és az orvos szakma összefog, hogy jelentősen nagyobb arányú átszűrtség biztosítsa az emlőrák elleni küzdelem folyamatos fejlődését.

Fontos tény, hogy a szűrésen való részvétel mellett az Egészség Hídja Összefogás Egyesület a megbetegedések valószínűségét csökkentő egészségtudatossági üzenetrendszerrel is eléri a társadalmat, illetve a Partnerláncban résztvevő cégek munkatársait. Ilyen cég a GE Healthcare, ami már 2002 óta támogatja az Egyesület munkáját, és a Flextronics International Kft., mely idén csatlakozott a Partnerlánchoz. Mindkét cég női dolgozói komoly érdeklődést mutattak a tájékoztató előadások, információs anyagok és szűrővizsgálatok iránt.

A fenti együttműködés ereje hivatott arra, hogy a meg nem jelentek önmagukra veszélyes viselkedésmódján, egészségtudatosságán, azaz egy ország egészséggel kapcsolatos attitűdjén változtasson.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: