Miért okoz vérszegénységet a daganatellenes kezelés?

A daganatos betegeknél gyakran kialakuló vérszegénységnek többféle oka is lehet. Kialakulhat a betegség következményeként vagy a kemoterápiás kezelés mellékhatásaként egyaránt. Hogyan történik mindez?

A daganat befolyásolja a szervezet vörösvérsejt termelését. A csontvelő-daganatok is okozhatják, illetve sebészeti beavatkozás után is felléphet, sőt előidézheti a daganat vérzése következtében beálló vérveszteség is.

A daganatos betegség kezelése is okozhat vérszegénységet.

A kemoterápia a vörösvérsejtek számának csökkenésével járhat. A daganatos kezelés célja a daganatsejtek elpusztítása, azonban a kezelés hatására sok esetben az egészséges sejtek, így a vörösvérsejtek képződése is csökkenhet.

A kemoterápia lényege az, hogy olyan gyógyszereket juttatnak be a szervezetbe, melyek a rákos sejtek szaporodását gátolják, vagy azokat elpusztítják. Ezek a készítmények a szervezetben eloszlanak, és a szervezet egészében fejtik ki hatásukat.

Különösen azok a sejtek érzékenyek a kemoterápiás kezelésre, melyekre a gyors szaporodás jellemző. Mivel a kemoterápiás szerek gátló, vagy pusztító hatást fejthetnek ki az ép sejtekre is, ezért az egyébként gyorsan szaporodó vörösvérsejtek termelődését is gátolhatják.

Súlyos vérszegénységben a szervezet a keringés gyorsításával próbálja elérni, a test szöveteinek vérrel, tehát oxigénnel való ellátásának javítását.

A kemoterápiás kezelés mellékhatásainak jelentős része, például a fáradtság, a hányinger, a hányás, az ízek érzésének zavara, az étvágytalanság, esetleg a hajhullás, a székelési szokások megváltozása is részben ennek tulajdonítható.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a kemoterápia minden embernél azonos mellékhatásokat okoz, hiszen az nagymértékben függ az egyéni érzékenységtől!

Számos, de nem minden daganatos betegség kemoterápiája alatt kialakuló vérszegénység kezelésére eritropoetinek is alkalmazhatók. A kemoterápiával egyidejűleg adott eritropoetin csökkentheti a kialakuló vérszegénységet, javíthatja a beteg életminőségét, csökkentheti az oxigénhiány miatti fáradtságot, gyengeséget, emlékezési- és gondolkodási nehézséget.

A vörösvérsejtek képződésének mértékét ugyanis az eritropoetin nevű hormon szabályozza, amely normális esetben egyes vesesejtekben termelődik. Ha kívülről juttatunk be eritropoetint, akkor az serkenti a csontvelőben a vörösvérsejtek termelését, csökkenek az oxigénhiány miatti tünetek.

A vörösvérsejtek élettartama korlátozott, körülbelül négy hónap után elpusztulnak és kiürülnek a vérből.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció