Mellrák: a korai diagnózis életet menthet

HáziPatika

A nők többsége retteg az emlőráktól, s ma még viszonylag kevesen fogadják el, hogy a tumor időben(!) felfedezve éppúgy meggyógyítható, mint más betegségek. Sokakat a diagnózistól való félelem tart vissza a szűrővizsgálattól.

Mellrák: jobb előbb, mint később

Ezzel pedig megindul a spirál: ha ugyanis a fejlődő tumort későn veszik észre, akkor már valóban komolyabb beavatkozásra van szükség, s kisebb az esély a gyógyulásra. Emiatt azután még többen félnek a mellráktól.
A szegedi onkológiai klinikán kezelt emlőrákos nők több mint felénél panaszmentes állapotban fedezték fel a tumort. Kahán Zsuzsanna professzor asszony kiemeli: a tünetmentes állapotban a klinikára kerülő nőknél lényegesen kisebb orvosi beavatkozásra van szükség, mint azoknál, akik már csak akkor kerültek orvoshoz, amikor panaszokat okozott a tumor.

3D-s szűrés

Az új, 3D-s diagnosztikai módszer, amely a mellrák szűrésére használható, az összes mellráktípus kimutatásakor 29 százalékkal jobb eredményeket produkált, mint a hagyományos mammográfia. Bővebb információért kattintson!

Kisebb daganatnál jobbak az esélyek

Ha kisebb a tumor, természetes, hogy könnyebb megküzdeni vele: kisebb műtétre van szükség, olykor a kemoterápia el is hagyható vagy ha mégsem, akkor kevésbé van szükség erős citosztatikumokra - fogalmaz a professzor. Hozzáteszi: a mammográfiával felfedezett tumorokat az esetek döntő többségében meg tudják gyógyítani, a terápia a nők több mint 90 százalékánál teljes gyógyulást eredményez.
képalkotó diagnosztika mellrák szűrővizsgálat onkológia mammográfia önvizsgálat szűrővizsgálatok emlőrák daganatos betegségek kemoterápia
Az időben felfedezett mellrák eredményesebben gyógyítható
Ezzel ellentétben a már kitapintható állapotban felfedezett emlődaganatok esetében értelemszerűen nagyobb operációra van szükség, továbbá a gyógyszeres kezelésekben, a kemoterápiában, hormonterápiában erősebb beavatkozások kellenek, hogy a kívánt tumorpusztítást el lehessen érni. Az áttétek esetleges megjelenése pedig tovább csökkenti a gyógyulási esélyt.

Mozgósítás szűrővizsgálatra

Kahán Zsuzsanna hangsúlyozza: a fenti különbségtételnek nem szabad elriasztania a nőket, hanem minél többeket arra kell sarkallnia, hogy rendszeresen eljárjanak mammográfiára és kontrollvizsgálatokra. Amennyiben pedig - akár a két mammográfiás szűrés közötti időben - bármilyen panaszt vagy elváltozást észlelnek magukon, azzal sem szabad várniuk. Természetesen nem biztos, hogy a tünetek hátterében tumorról van szó, ám nem szabad kockáztatni: bármi is legyen oka az elváltozásnak, jobb mielőbb utánajárni.


Nem szabad, hogy a kétségbeesés legyen úrrá
azokon sem, akiknek előrehaladottabb, nagyobb méretű daganatot találnak a mellében. Kahán Zsuzsanna hangsúlyozza: bár igaz, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem tudnak mindenkit meggyógyítani, ám az életkörülményeken jelentősen javíthatnak, s a panaszok nyomán felfedezett emlőtumoroknak is átlagosan több mint kétharmadán sikerül úrrá lenni. A mondás ebben az esetben is igaz: aki időt nyer, életet nyer.
A Rákgyógyítás.hu portál filmjében emlőrákos asszonyok beszélnek betegségükről és a gyógyulásért tett erőfeszítéseikről.Értékelje a cikket!

 
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sok lesz felettünk a felhő, de időnként napsütéses időszakok is előfordulhatnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag