Kései gyerek volt? Mellrák fenyegetheti!

A Breast Cancer Research and Treatment című lapban nemrég megjelent tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy azoknál a nőknél, akiket édesanyjuk 39 éves kora után hozott világra, illetve akik még pubertás előtt az átlagnál magasabbak és vékonyabbak voltak, nagyobb eséllyel alakul ki mellrák.

A Carlos III Egészségügyi Intézet kutatói Virginia Lope vezetésével közel négyezer 45 és 68 év közötti spanyol nő vizsgálata során jutottak a fenti megállapításra. Míg az már korábban is ismert tény volt, hogy a mellszövet nagyobb sűrűsége előre jelzi a mellrák kialakulásának esélyét, a mostani kutatás újabb kockázati tényezőket tárt fel.

Virginia Lope kifejtette, hogy a korai életszakaszban történő rendkívüli mértékű hormonhatások - melyek a mell növekedését is előidézik - már magukban rejthetik a későbbi mellrák kialakulásának esélyét.

A korábbi években a szakemberek már felhívták a figyelmet arra, hogy azoknál a nőknél, akiknél 75 százalékos vagy annál nagyobb mellsűrűséget mutattak ki a mammográfiai vizsgálatok során, ötször nagyobb volt az esélye az emlőrák kialakulásának. Azonban akiknél hat év után csökkent a mellsűrűség, azoknál a betegség kockázata is lecsökkent.

Noha a mellrák kialakulása nagy mértékben múlik örökletes tényezőkön, egyéb körülmények is befolyásolhatják, például, hogy valaki mennyi idősen szülte első gyermekét, illetve hogy hány gyermeke van összesen, és mennyi ideig szoptatott.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés