Így hat a koronavírus a rákbetegekre

A COVID-19-ben szenvedő daganatos betegek többségének a szervezete ugyanannyi antitestet termel, mint a nem rákbeteg fertőzötteké, ám ez a képességük daganatos betegségük típusától és az általuk kapott kezeléstől függ - derítették ki a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem és a Montefiorei Egészségügyi Rendszer kutatói.

A Nature Cancer című tudományos folyóiratban hétfőn megjelent kutatás eredményei szerint a rákbetegek szervezete jó reagálhat a COVID-19 elleni oltásokra - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. A daganattal küzdők sokkal nagyobb eséllyel halhatnak bele a fertőzésbe és szövődményeibe, a járvány ideje alatt a kezelésük így különösen nagy odafigyelést igényel.

Veszélyes daganattípus terjed Európában Egy ritka daganattípus, a retinoblastoma (más néven ideghártya-daganat) előfordulásának európai növekedésére figyelt fel egy nemrégiben publikált átfogó tanulmány. A betegség elsősorban a kisgyermekeket érinti. Kattintson a részletekért!

Hasonló antitestválaszt produkáltak a daganattal küzdők

"Eredményeinek azt bizonyítják, hogy a legtöbb daganatos beteg szervezete képes ugyanolyan antitestválaszt adni a koronavírusra, mint az általános lakosság" - idézte az egyetem közleménye Astha Thakkar hematológus onkológust, a tanulmány vezető szerzőjét. Thakkar hozzátette, hogy tanulmányuk szerint a rákbetegek valószínűleg ugyanolyan védettséget élveznek az újrafertőződéstől, mint a betegségben nem szenvedők, és valószínűleg ugyanolyan jól reagálnak az oltásokra.

A COVID-19-ben szenvedő daganatos betegek többségének a többi fertőzötthöz hasonló az immunválasza. Fotó: Getty Images
A COVID-19-ben szenvedő daganatos betegek többségének a többi fertőzötthöz hasonló az immunválasza. Fotó: Getty Images

Vizsgálatukba 261 daganatos beteget vontak be, akiknek 77 százalékát diagnosztizálták szolid rosszindulatú daganattal, 23 százaléknak hematológiai (vér) rosszindulatú rákja volt. A szerokonverzió (az antitestek megjelenése a vérben) átlagos aránya 92 százalékos volt náluk.

A vérrákos betegek esetében azonban ez az arány csak 81,7 százalék volt, ami jóval alacsonyabb, mint a szolid rosszindulatú daganatos betegeknél, akiknél 94,5 százalék volt.

"A vérrákos betegek általános kezeléséről köztudott, hogy elnyomja az immunrendszert, ami megmagyarázhatja az alacsonyabb antitestarányt szervezetükben, és a fokozott kockázatot a COVID-19 súlyosságára" - mondta Halmos Balázs, a New York-i Egyetem professzora, a montefiorei multidiszciplináris mellkasi onkológiai program igazgatója, "Különleges figyelmet kell fordítani a vérrákos betegekre és biztosítani, hogy ezeket a betegeket is a kellő kezelésben részesítsük" - tette hozzá Sanjay Goel, az egyetem onkológus professzora, a tanulmány társszerzője.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: