Forradalmi újítás jöhet a rákkezelésben

Forradalmi újítást hozhat a tumorok kezelésében a vágás nélküli műtéti technika, amely egyes jóindulatú daganatoknál már Magyarországon is elérhető.

Magyarország jelentős lépést tett az innovatív orvosi technikák oktatásában. A vágás nélküli műtéti technikákat ugyanis Kelet-Közép-Európában elsőként a budapesti Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetbenk kutatják és tanítják. A vágás nélküli technológia gyors, fájdalommentes, biztonságos, valamint elkerülhetőek vele a műtéttel járó szövődmények és pszichés terhek is. A régióban egyedül hazánkban végzik a pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek nyitott műtét nélküli, rádiófrekvenciás ablációval történő kezelését, valamint a jóindulatú emlődaganatok leggyakoribb típusának fagyasztásos eljárással - krioablációval - történő eltávolítását is.

rákkezelés, daganatok, tumorok, vágás nélküli megoldások
Forradalmi újítás jöhet a rákkezelésben. Fotó: Premier Med

Kíméletesebb megoldás

A rádiófrekvenciás ablációt a 2000-es évek elejétől hatékonyan alkalmazzák számos tumorfajta kezelésére. Leggyakrabban a máj, a vese, a csont, a tüdő és a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatai a célpontok, de jóindulatú elváltozások is kezelhetők vele. Visszérproblémákra is megoldást nyújt az új technológia, így már több mint 15 éve használják az érsebészetben.

A pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek kezelése során vékony tűvel megszúrják az elváltozást, felmelegítik, a keletkezett hő pedig elpusztítja a kóros sejteket. Ez sok pajzsmirigybetegnek nyújt a hagyományos műtétnél egyszerűbb, kíméletesebb megoldást. A műtétet helyi érzéstelenítésben végzik, fájdalom alig érezhető. Az egész kezelés előkészületekkel együtt nagyjából másfél órát vesz igénybe - ismertette dr. Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet intervenciós radiológusa.

Kezelés hegek nélkül

Megvan, mitől újulhat ki a rák - olvassa el korábbi cikkünket!

Jelentős előrelépésnek számít, hogy a jóindulatú emlődaganatok egyik leggyakoribb típusánál, a fibroadenomák eltávolításánál megjelent a fagyasztásos eljárás, a krioabláció, amellyel elkerülhető a műtét. A krioabláció nagyon alacsony hőmérsékleten, célzottan pusztítja el a kóros elváltozást, nem érintve az egészséges szöveteket. Ráadásul így a nyitott műtétre jellemző, visszamaradó hegek miatt sem kell aggódnia a páciensnek - mondta el dr. Forrai Gábor radiológus. "A fagyasztást követően ezek a daganatok körülbelül fél év alatt felszívódnak. A kontrollvizsgálatok eredményei átlagosan azt mutatják, hogy a kezelést követő egy hónapon belül már 30 százalékkal csökken a fibroadenomák mérete" - tette hozzá.

A Németországban már rutinszerűen használt módszer számos daganattípus esetén alkalmazható, ezért vélhetően Magyarországon is bővülni fog majd a kezelési repertoár.

)
Olajág

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: