Forradalmi újítás jöhet a rákkezelésben

Forradalmi újítást hozhat a tumorok kezelésében a vágás nélküli műtéti technika, amely egyes jóindulatú daganatoknál már Magyarországon is elérhető.

Magyarország jelentős lépést tett az innovatív orvosi technikák oktatásában. A vágás nélküli műtéti technikákat ugyanis Kelet-Közép-Európában elsőként a budapesti Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetbenk kutatják és tanítják. A vágás nélküli technológia gyors, fájdalommentes, biztonságos, valamint elkerülhetőek vele a műtéttel járó szövődmények és pszichés terhek is. A régióban egyedül hazánkban végzik apajzsmirigyjóindulatú göbjeinek nyitott műtét nélküli, rádiófrekvenciás ablációval történő kezelését, valamint a jóindulatú emlődaganatok leggyakoribb típusának fagyasztásos eljárással - krioablációval - történő eltávolítását is.

rákkezelés, daganatok, tumorok, vágás nélküli megoldások
Forradalmi újítás jöhet a rákkezelésben. Fotó: Premier Med

Kíméletesebb megoldás

A rádiófrekvenciás ablációt a 2000-es évek elejétől hatékonyan alkalmazzák számos tumorfajta kezelésére. Leggyakrabban a máj, a vese, a csont, a tüdő és a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatai a célpontok, de jóindulatú elváltozások is kezelhetők vele. Visszérproblémákra is megoldást nyújt az új technológia, így már több mint 15 éve használják az érsebészetben.

A pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek kezelése során vékony tűvel megszúrják az elváltozást, felmelegítik, a keletkezett hő pedig elpusztítja a kóros sejteket. Ez sok pajzsmirigybetegnek nyújt a hagyományos műtétnél egyszerűbb, kíméletesebb megoldást. A műtétet helyi érzéstelenítésben végzik,fájdalomalig érezhető. Az egész kezelés előkészületekkel együtt nagyjából másfél órát vesz igénybe - ismertette dr. Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet intervenciós radiológusa.

Kezelés hegek nélkül

Megvan, mitől újulhat ki a rák - olvassa el korábbi cikkünket!

Jelentős előrelépésnek számít, hogy a jóindulatú emlődaganatok egyik leggyakoribb típusánál, a fibroadenomák eltávolításánál megjelent a fagyasztásos eljárás, a krioabláció, amellyel elkerülhető a műtét. A krioabláció nagyon alacsony hőmérsékleten, célzottan pusztítja el a kóros elváltozást, nem érintve az egészséges szöveteket. Ráadásul így a nyitott műtétre jellemző, visszamaradó hegek miatt sem kell aggódnia a páciensnek - mondta el dr. Forrai Gábor radiológus. "A fagyasztást követően ezek a daganatok körülbelül fél év alatt felszívódnak. A kontrollvizsgálatok eredményei átlagosan azt mutatják, hogy a kezelést követő egy hónapon belül már 30 százalékkal csökken a fibroadenomák mérete" - tette hozzá.

A Németországban már rutinszerűen használt módszer számos daganattípus esetén alkalmazható, ezért vélhetően Magyarországon is bővülni fog majd a kezelési repertoár.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: