Életmentő vizsgálat férfiaknak

A prosztatarák-szűrés húsz százalékkal csökkenti a halálesetek számát - állapította meg a közelmúltban egy nagyszabású tanulmány.

A prosztatarák gyakori halálok

Hazánkban évente mintegy 1500 férfi hal meg prosztatarák következtében! Magyarországon a férfiak halálát okozó daganatos megbetegedések között az egyik leggyakoribb a prosztatarák, csak a tüdő-légúti és a vastagbél-daganatok okozta halálozások száma előzi meg. A prosztata a húgyhólyag bázisa és a medencefenéki izomzat között elhelyezkedő mirigyes, felnőtt férfiban kb. 20 gramm tömegű, szelídgesztenye nagyságú szerv, mely körülveszi a húgyhólyag közeli húgycsőszakaszt, és amelynek hátsó felszíne a végbél felől tapintható. A prosztata által termelt váladék az ondó részét képezi, a spermiumok aktivitását és mozgását segíti. A dülmirigy négy különböző zónára osztható, melyeknek az egyes prosztatabetegségek szempontjából van jelentőségük.

A prosztatarák az esetek mintegy kétharmadában a prosztata külső, tok körüli területéből, a perifériás zónából indul ki. A betegség kialakulásának hátterében hormonális tényezőknek, genetikai meghatározottságnak, étkezési szokásoknak, szexuális aktivitásnak tulajdonítanak jelentőséget. A prosztatarák a betegség korai stádiumában teljes sikerrel gyógyítható, a probléma az, hogy ilyenkor általában teljesen tünetmentes. Különös jelentőségűek tehát azok a vizsgálati módszerek, melyekkel ezen megbetegedés megfelelően korai állapotban felismerhető.

A szűrés életet menthet!

A Prosztata Specifikus Antigén (PSA) diagnosztikai módszer alkalmazásával, tapintásos, ún. Rectalis Digitális Vizsgálattal (RDV) és esetenkénti biopsziával már korai stádiumban is megállapítható a rákos elváltozás. A PSA olyan anyag, amit a normális és a rákos prosztatasejtek is termelnek. Az emelkedett PSA szint korai jele lehet a prosztataráknak, de okozhatják húgyúti fertőzések, illetve a prosztata egyéb elváltozásai. Normális PSA szint esetében is lehetséges a rákos sejtek jelenléte. Ezért végeznek komplex vizsgálatokat, és ha a prosztatarák alapos gyanúja merül fel, a dülmirigyből vett szövet analízise vezet biztos eredményre.

Magyarországon évente kb. ezer feletti, a prosztatarákra irányuló és a gyógyulást általában nagy százalékban biztosító műtétnek kellene lennie. Ehelyett évente csupán párszáz ilyen operációra kerül sor. A betegek ugyanis olyan előrehaladott stádiumban kerülnek súlyos panaszokkal orvoshoz, amikor már kialakultak az áttétek, és sebészeti beavatkozásra már nem, csupán a panaszok enyhítését elősegítő hormonális kezelésre van lehetőség. A magyar férfiak esetében a dülmirigyrákot 70-80 százalékban akkor mutatják ki, amikor már az áttétek is megjelentek. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában ez az arány nagyságrendekkel kisebb: ott csupán 20 százalékra tehető az ilyen esetek száma.

"A prosztatarák-szűrés húsz százalékkal csökkenti a halálesetek számát" - állapította meg a világ legnagyobb prosztatarák-szűréssel foglalkozó tanulmánya (ERSPC), amely első alkalommal szolgál meggyőző, független szakértők által hitelesített bizonyítékkal arra vonatkozóan, hogy a szűrés igen sok férfit menthet meg a nyugati világ második leggyakrabban mortalitást okozó betegségének legsúlyosabb következményétől.

A szűrés több más férfibetegséget is felfedezhet

Az urológiai vizsgálatnak a középkorú férfiak számára olyan természetesnek kellene lenni, mint amilyen természetességgel a - náluk sokkal egészségtudatosabb - nők járnak nőgyógyászhoz. Nemcsak daganatos elváltozást, hanem több más férfibetegséget is korán, jól kezelhető stádiumban is felfedhet a szűrővizsgálat, amivel nagyobb kellemetlenségeket, bajt el lehet kerülni. Ilyen gyakori betegség a prosztata nem rákos megnagyobbodása: a benignus prosztata hiperplázia (BPH). Ez még idősebb korban sem mindenkinél okoz panaszokat, ugyanakkor a prosztata megnagyobbodásnak a parancsoló vizelési ingerérzet okán az életminőséget jelentősen rontó és gyakran depresszióhoz, és szexuális problémákhoz vezető pszichés következményei lehetnek.

Ezeknél is súlyosabb és nehezebben kezelhető hatások az olyan szövődmények, mint pl. a vizeletelakadás, a túlcsepegés vagy a hólyagban a vizelet pangása következtében kialakult gyulladások. A dülmirigy jóindulatú elváltozásai gyógyszeresen is eredményesen kezelhetőek. Életkortól függetlenül bármelyik férfinél bekövetkezhet a prosztata bakteriális fertőzése is. Ez szintén olyan kór, amely gyógyszeresen gyorsan és egyszerűen kezelhető, teljes gyógyulás érhető el. Ellenkező esetben szintén súlyos és maradandó szövődmények lehetnek az elhanyagolt fertőzés következményei. A dülmirigy problémái között egyre gyakrabban fordul elő, már fiatal férfiak esetében is az ún. Kismedencei Fájdalom Szindróma, amely a megjelölt területen okoz kisugárzó fájdalmat, a közérzetet, a teljesítőképességet rontó, a szexuális életet zavaró problémákat.

A betegség pontos oka nem ismert, de okozhatja fertőzés során kialakuló húgycsőgyulladás; a stressz vagy külső hatás következtében a kismedencei részben kialakult fokozott izomtónus miatt megnövekedhet a nyomás a prosztatán keresztül haladó húgycsőben, ami a vizelet visszafolyását idézheti elő, az pedig - a prosztata járataiba kerülve - gyulladást eredményez; nehéz tárgyak emelése telt húgyhólyag mellett; a dülmirigy szöveteit irritáló erős testmozgás: egyes foglalkozások, amelyek vibrációnak teszik ki a testet (buszvezető, nehézgép-kezelő).

Cél az időbeni felismerés

Minél korábbi stádiumban fedezik fel a prosztata daganatos megbetegedését, annál nagyobb biztonsággal gyógyítható. Ezért különös jelentősége van a szűrővizsgálatoknak.

A prosztatarák gyakoriságára és a korai felismerés jelentőségére való tekintettel ajánlják a rendszeres szűrővizsgálatot. Azoknál, akiknél a családban prosztatarákos megbetegedés előfordult, 45 éves kor felett, a többieknél pedig 50 éves kor felett évente javasolják az időbeli diagnózist lehetővé tevő vizsgálatok elvégzését.

A betegség korai felismerését a fizikális vizsgálat és a daganatos megbetegedések esetén a vérbe kerülő ún. tumormarkerek kimutatása teszi lehetővé. A prosztata hátsó felszínének a végbél felől történő megtapintása során felismerhetők azok az elváltozások (pl. tömött izolált csomó) melyek daganatos elváltozás gyanúját kelthetik. Mivel a prosztatarák az esetek többségében a perifériás lebenyben képződik, a fizikális vizsgálat alkalmával, kis, egyéb tünetet még nem okozó elváltozások is tapinthatók. A vizsgálat a beteg számára csak csekély kellemetlenséggel jár.

A prosztatarák korai felismerés mellett a gyógyítható, illetve jól kezelhető daganatféleségek közé sorolható. A középkorú, tünetmentes férfiak számára a szűrésen való részvétel az egyetlen módja annak, hogy korai, gyógyítható esetek kerüljenek felszínre. Ráadásul a szűrés során más elváltozásokra, egyéb betegségekre is fény derülhet.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A változékony időben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, némi időre a nap is kisüthet. Estétől újabb csapadékzóna érkezik. Élénk nyugatias szél mellett 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Szerdán egy távozó és egy érkező kettősfront között átmenetileg frontmentes idő lesz. Ennek ellenére most is gyakori lehet a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, rosszullétek is felléphetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: