Egyre több pajzsmirigydaganatot ismernek fel

Világszerte egyre több a felesleges pajzsmirigyrák-diagnózis, vagyis az olyan daganatoké, amelyek nem okoznak tüneteket és a beteg életét sem veszélyeztetik.

Egyre több a túldiagnosztizálás a pajzsmirigyrák esetében, vagyis nagyon sokszor állapítanak meg pajzsmirigydaganatot olyanoknál is, akiknél a tumor nem okozott volna tüneteket és életveszélyt sem jelent - olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási szervezete, az IARC tanulmányában. Ennek oka, hogy a modern diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően könnyebben beazonosíthatóak a daganatok.

Pajzsmirigy-túlműködés tünetei és kezelése Klasszikus értelemben a nők betegsége a pajzsmirigy-túlműködés, bár a mai stresszes és gyors tempójú világban már a férfiakat is egyre gyakrabban érinti ez a probléma. Kialakulásáról tüneteiről és a kezeléséről mindent megtudhat az alábbi cikkünkben!

A középkorú nőknél a leggyakoribb a túldiagnosztizálás

A szakemberek négy földrész 26 országának legfrissebb, legjobb minőségű adatokat tartalmazó ráknyilvántartásait elemezték ki. Megállapították, hogy az összes vizsgált országban nőtt a pajzsmirigyrák előfordulása a 2008-2012 közötti időszakban az 1998-2002 közötti időszakhoz képest.

Egyre több a felesleges pajzsmirigyrák-diagnózis a világon. Fotó: Getty Images
Egyre több a felesleges pajzsmirigyrák-diagnózis a világon. Fotó: Getty Images

"A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy világszerte a pajzsmirigyrákos esetek nagy többségében úgynevezett túldiagnosztizálás történik" - közölte Salvatore Vaccarella, a kutatás vezetője, az IARC tudósa. A túldiagnosztizálás az új diagnosztikai eljárások - ultrahang, CT, MRI - és a fokozott szűrés közvetlen következménye. A fejlett eszközök fájdalmat nem okozó, nem életveszélyes daganatokat mutathatnak ki a pajzsmirigyben egészséges embereknél. A túldiagnosztizálás szükségtelen beavatkozásoknak teheti ki az embereket, többségük teljes pajzsmirigy-eltávolításon esik át, és életen át tartó kezelés elé néz, noha nincs bizonyíték arra, hogy ezek az eljárások a halálozások csökkenéséhez vezetnének.

A túldiagnosztizálás túlnyomó részt középkorú nők esetében fordul elő. A kutatók megbecsülték, hogy hány esetben történhetett túldiagnosztizálás 2008-2012 között. A nőknél az arány a thaiföldi nagyjából 40 százaléktól a dél-koreai mintegy 90 százalékig terjedt. Összesen több mint egymillió ember (830 ezer nő és 220 ezer férfi) esetében lehetséges, hogy felesleges volt a pajzsmirigyrák diagnózisa a 2008 és 2012 közötti időszakban a vizsgált 26 országban. Vaccarella a jelenlegi ajánlások követésére hívta fel a figyelmet, ezek egyáltalán nem javasolják a tünetmentes emberek pajzsmirigyszűrését.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés