Rosszul sikerült a manikűr, rákot okozott

A legártatlanabbnak tűnő sérülésből is lehet komoly baj, például bőrrák. Egy ilyen eset került most napvilágra.

Ki gondolná, hogy egy teljesen átlagosnak induló manikűr következményei akár veszélyesek is lehetnek? Így járt a Kaliforniában élő Grace Garcia, akinek történetéről a WebMD is beszámolt. Az ötven éves nő 2021 novemberében szokásához híven szakemberrel szerette volna rendbe hozatni a körmeit. Garcia húsz éve járt manikűröshöz, ám törzshelye helyett az említett időpontban másik szalont választott. Nem volt szerencséje: a manikűrös véletlenül megvágta a gyűrűs ujját, mégpedig elég mélyen. 

Az apró sérülések gyógyulását is érdemes alaposan megfigyelni. Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images
Az apró sérülések gyógyulását is érdemes alaposan megfigyelni. Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images

Az ügy vélhetően nem kapott volna különösebb visszhangot, ha a sérülés (mint a hasonló sérülések általában) szövődménymentesen gyógyul. Ám a nő hiába kente antibiotikumos krémmel, a seb nehezen gyógyult, és amikor eltűnt, a helyén fájdalmas, sötét dudor jelent meg. A nő háziorvosa első körben arra gondolt, hogy bőrkeményedés lehet.

Egy apró figyelmetlenségből bőrrák

Öt hónappal később a vágás helyén már egy szemölcs volt. Garcia a háziorvosát és egy bőrgyógyászt is felkeresett: végül szövetmintát vettek a gyanús kinövésből. Így derült ki, hogy laphámsejtes karcinómával küzd. Ez a bőrrák egyik gyakori típusa, amely időben felismerve és megfelelően kezelve eredményesen gyógyítható. Kialakulásának számos oka lehet: a kaliforniai nőnél az orvosok szerint HPV, vagyis az egyik leggyakoribb, jellemzően szexuális úton terjedő vírus, a humán papillomavírus lehetett felelős a rosszindulatú bőrelváltozásért. Garcia esetében a mély vágás tette lehetővé a kórokozó számára a bejutást.

A today.com-nak nyilatkozó bőrgyógyász, Teo Soleymani felhívta rá a figyelmet, hogy a nő kitartása, vagyis az, hogy sikerült időben felismerni a laphámsejtes karcinómát, megkönnyítette a teljes gyógyulást, mégpedig anélkül, hogy el kellett volna távolítani a gyűrűs ujját. Ennek a ráktípusnak a kimenetele teljes mértékben attól függ, hogy milyen korai stádiumban sikerül elkapni – hangsúlyozta Soleymani.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: