Alapjaiban változhat meg a rákkezelés

Több mint ezer kutató munkájának eredményeképpen elkészült az eddigi legátfogóbb ráktérkép, amely új alapokra helyezheti a daganatos betegek kezelését.

Az elmúlt húsz évben közel duplájára emelkedett a rákos megbetegedések száma, 2040-ben pedig várhatóan mintegy 29-37 millió embernél alakul majd ki valamilyen rosszindulatú daganat - olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napokban közzétett jelentésében. Az aggasztó számok tudatában még nagyobb súlya van annak a felfedezésnek, amelyet a közelmúltban tettek közzé a Nature című tudományos folyóiratban. A lap szerint több mint ezer kutató hosszas munkával megalkotta a daganatos megbetegedések eddigi legösszetettebb profilját, amely szinte teljes képet alkot erről a rendkívül összetett betegségcsoportról.

Kikapcsolják a rákot az új gyógyszerek A molekuláris diagnosztika fejlődése, különösen az úgynevezett "újgenerációs szekvenálás" olyan mértékű áttörést jelent a rákgyógyításban, mint a röntgen feltalálása. Segítségével az egyes betegek szintjén feltérképezhetők, és célzottan támadhatóak a daganat mögött álló molekuláris genetikai elváltozások. Tíz-húsz éven belül a legtöbb rákbeteget már ezekkel a modern, célzott gyógyszerekkel kezelhetik. Kattintson a részletekért!

Sokkal korábban felismerhető lesz a rák

A The Pan-Cancer Analysis of Whole Genomes Consortium (PCAWG) néven futó projektben 2658 daganattípus genetikai kódját sikerült teljes egészében feltérképezni. Így lehetővé vált, hogy az érintett daganattípusban szenvedők személyre szabott terápiát kaphassanak, amely jóval hatékonyabb a rákra általánosan használt kezelési módoknál. Emellett a betegség is korábban felismerhető lesz a segítségével, amely szintén jelentősen növeli a gyógyulás esélyét.

Az eddigi legátfogóbb ráktérképet készítették el a kutatók. Fotó: iStock
Az eddigi legátfogóbb ráktérképet készítették el a kutatók. Fotó: iStock

A daganat hátterében általában valamilyen genetikai mutáció áll: ebből sok ezer típus ismert, és egy beteg szervezetében is négy-öt ilyen elváltozást szoktak azonosítani. A BBC-nek nyilatkozó kutató szerint a projekt egy olyan, százezer darabos kirakóhoz hasonlítható, amelynek a 99 százaléka eddig hiányzott. Egy 37 ország kutatóinak részvételével lezajlott tudományos projekt azonban a kirakós minden darabját a helyére illesztette.

Mivel ezek a mutációk a daganat gyenge pontjai is egyben, a személyre szabott terápiákkal ezeket célozhatják meg a kutatók. A projekt viszont arra is rávilágított, hogy az esetek 5 százalékánál nem tudtak diagnosztizálni daganat kialakulásáért felelős mutációt, ennek okai további vizsgálatokat igényelnek.

Kifejlesztettek továbbá egy karbonos kormeghatározáson alapuló eljárást is, amellyel kimutatták: a genetikai mutáció évekkel, sőt akár évtizedekkel azelőtt kialakult, hogy a daganatot diagnosztizálták volna. Ez pedig az első lépés lehet olyan diagnosztikai eljárások kifejlesztése felé, amelyekkel az eddigieknél sokkal korábban felismerhető a rák.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)