Az adiponektinszint meghatározása: mikor van rá szükség?

A terheléses vércukorvizsgálat helyett az anyagcserében fontos szerepet játszó egyik hormon, az adiponektin szintje is árulkodhat cukorbetegségről, illetve sok más anyagcsere-betegségről is. Miért lehet célszerűbb ezt a vizsgálatot elvégezni?

Magyarországon is egyre több ember szenved valamilyen anyagcsere-betegségben, a leggyakoribb ilyen kór, a cukorbetegség már majdnem minden tizedik embert érinti. Szintén gyakorinak számít a metabolikus szindróma, melynek során az anyagcserének több egymással párhuzamos zavara is van. Egy idő után ez inzulinrezisztenciához vezet, ami szintén a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával veszélyeztet. A betegségek diagnózisakor sokáig terheléses vércukorszintmérést alkalmaztak, de egyre gyakrabban mérik helyette az adiponektint, melynek alacsony szintje szintén ezekre a problémákra utalhat.

Hogyan készüljünk fel a vizeletvizsgálatra? Számos rendellenességre felhívhatja a figyelmet egy egyszerű és fájdalommentes vizeletvizsgálat, ennek megfelelően ma is ez az egyik leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai módszer az egészségügyben. Ahhoz azonban, hogy hiteles eredmények szülessenek a vizsgálatok során, a pácienseknek is be kell tartaniuk néhány fontos alapszabályt.

Mit jelez az adiponektin szintje?

Az adiponektin egy protein alapú hormon, vagyisfehérjealapú struktúrából épül fel. Endokrin rendszerünknek több hasonló hormonját is ismerjük, ilyen például a cukor hasznosulásáért felelős inzulin is. A zsírsejtekben termelődő adiponektinnek elsősorban a sejtek anyagcsere-folyamataiban van fontos szerepe, segíti például, hogy az izmok energiát nyerjenek az elfogyasztott szénhidrátból, csökkenti az LDL-, illetve növeli a HDL-koleszterin mértékét, illetve szabályozza a szervezet inzulinválaszát. Mivel növeli az inzulinérzékenységet, fejleszti a glükóztoleranciát is. Serkenti a gyulladáscsökkentő citokinek mennyiségét (IL-10, IL-1), így gátolja a gyulladások mértékét a szervezetben.

Az adiponektin szintjét vérvizsgálattal lehet kimutatni. Fotó: iStock
Az adiponektin szintjét vérvizsgálattal lehet kimutatni. Fotó: iStock

Az orvos olyan esetben javasolhatja a vizsgálatot, ha fennáll valamilyen szénhidrát-anyagcserezavar gyanúja, például inzulinrezisztenciáé, cukorbetegségé, policisztás ovárium szindrómáé (PCOS, más néven Stein-Leventhal-szindróma) vagy metabolikus szindrómáé. Az adiponektin alacsony szintje is utalhat ezekre a megbetegedésekre, megnövekedett szintje azonban csökkenti azinzulinrezisztenciamértékét, és bizonyos fokú védelmet is jelent az anyagcsere-megbetegedésekkel, sőt a kardiovaszkuláris betegségekkel szemben.

Az adiponektinszint vizsgálata

A fent említett betegségek diagnosztizálásakor sok esetben terheléses vércukorszintmérést alkalmaznak, az émelyítő ital fogyasztása, illetve a többszöri vérvétel azonban kellemetlen mellékhatásokat válthat ki bizonyos páciensekből. Gyorsabb és kevésbé megterhelő az adiponektin hormon szintjének meghatározása, amiből ugyanúgy lehet következtetni az anyagcsere-betegségekre vagy azok kockázatának fennállására. Ennél a vizsgálatnál ráadásul elegendő egyetlen szúrás, és a gyakran rosszullétet okozó italt sem kell elfogyasztani. Az adiponektinszint általánosan elfogadott értékét 1,0-1,9 között határozták meg. Akinél magasabb ez az érték, annál a hormon segíthet meggátolni a zsigeri zsírszövet felhalmozódását, mivel anyagcsere-fokozó hatása van. Alacsonyabb érték esetén azonban könnyen felborulhat az anyagcsere-háztartás, lassul az anyagcsere, és a fent leírt betegségek kialakulásának is nő a kockázata.

A hormonszint vizsgálata vérvétellel történik, általában a reggeli órákban. A vérvételt megelőző 12 órában nem szabad enni, illetve inni is csak vizet javasolt. A gyógyszeres kezelés alatt állók azonban bevehetik a tablettáikat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső