Súlyos tévhitek a napozásról

Megérkezett a tavasz, és vele együtt a naposabb időszak is. Érthető, hogy a sötétebb téli hónapok után sokan élvezik a napsütést, ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal, hogy mennyire fontos a megfelelő fényvédelem, mivel még mindig nagyon sok tévhit kering a napozással kapcsolatban.

Így öregíti a bőrt a nap.

Dr. Madeliene Gainers floridai bőrgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy maga a barnulás már tulajdonképpen a bőrkárosodás tünete, mivel ilyenkor a bőrünk azért válik sötétebbé, mert átcsoportosítja a melanin nevű bőrfestékanyagot. A melanin az UV-A sugárzás hatására úgy alakul át, hogy egészségkárosító anyagcseretermékek jönnek létre, melyek rákot okozó folyamatokat indíthatnak el. A túlzásba vitt napozás károsíthatja a DNS-t, emellett látványosan felgyorsítja a bőr öregedését is - olvasható a Healthline szakportálon.

dsadsa
A napozásnak is vannak kockázatai. Fotó: Getty Images

Tévhit például, hogy mindenképpen napozni kell ahhoz, hogy a szervezetünk elegendő D-vitaminhoz jusson. A szakember szerint megfelelő táplálkozással, illetve táplálékkiegészítő szedésével elérhető az egészséges D-vitamin-szint anélkül, hogy a bőrünket károsítanánk. Éppen ezért téves az az állítás, hogy a napfényben szegényebb hónapokban rendszeresen szoláriumba kell járni ahhoz, hogy elég D-vitamin legyen a szervezetünkben.

A napozásnak is vannak kockázatai

Szintén tévhit, hogy a sötétebb bőrtónusú embereknek nincs szüksége fényvédők használatára. Attól, hogy valakinek sötétebb a bőre, illetve nem hajlamos leégni, még ugyanúgy ki van téve az UV-sugárzás DNS-, illetve sejtkárosító hatásainak. A napozás, főleg fényvédelem nélkül az ilyen bőrtípusoknál is növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát, és a bőr öregedési folyamatait is felgyorsítja. Az extra melanin a sötétebb bőrűeknél valóban jelent némi védelmet, de nem blokkolja az UV-sugárzást.

Az sem igaz, hogy csak napozással és szoláriumozással lehet barna bőrszínt elérni. Manapság már számos olyan termék (önbarnító krémek), illetve módszer létezik, amelyekkel az UV-sugárzás káros hatásai nélkül barnulhatunk. Ugyancsak téves az az állítás, miszerint egészen addig, míg nem égünk le, a napozás biztonságos. A napozás, különösen fényvédelem nélkül minden esetben növeli valamennyire a bőrrák kialakulásának kockázatát, és öregíti a bőrt, még akkor is, ha az adott pillanatban nem látunk a bőrünkön semmiféle károsodást, sérülést, leégési nyomot.

Tévhit az is, hogy csak az UV-B sugarak károsak. Tény, hogy az UV-B sugárzást kötik össze leginkább a leégéssel és a bőrrák kialakulásával, ugyanakkor az UV-A sugarak bőrkárosító, bőröregítő és a bőr textúráját rontó hatásairól sem szabad megfeledkezni, és ezek is károsítják a bőr DNS-ét. Éppen ezért nem igaz az sem, hogy a főleg UV-A sugarakkal barnító szoláriumgépek használata biztonságosabb lenne a napozásnál.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)