Öregségi foltok: hogyan késleltethetjük kialakulásukat?

Sokakat szinte sokkol, amikor először észlelik arcbőrükön, esetleg kézfejükön a barnás öregségi foltokat, amelyeket idővel újabbak és újabbak követhetnek. Noha megjelenésüket nem akadályozhatjuk meg, sokat tehetünk a megelőzésért.

Ahogy öregszünk, úgy jelennek meg bőrünkön is az életkorunkat csalhatatlanul jelző változások: először az apró szarkalábak, nevetőráncok a külső szemzugokban, majd a mélyebb barázdák, homlokráncok. Huszonöt éves kor után, ahogy évről-évre csökken a bőr kollagéntermelése, úgy veszít szervezetünk első védelmi vonala a feszességéből, rugalmasságából. Negyven-ötven éves kor körül pedig már a legtöbb ember szembesülhet az arcán és kézfején (a nők a dekoltázsukon is) megjelenő időskori- vagy öregségi foltokkal.

Mi okozza a bőr szárazságát? Sokan ismerik a rugalmatlan, húzódó vagy akár hámló bőr kellemetlen érzését, amely elsősorban az arcon, de a test bármely részén jelentkezhet, különösképpen fürdés vagy zuhanyzás után. Ráadásul a nem megfelelően táplált bőr sokkal sérülékenyebb is, amely védtelenebbé teheti a különböző bakteriális fertőzésekkel szemben. Kattintson a részletekért!

Öregségi foltok: mi okozza őket?

Ezek az apró, elsötétedett, barnás foltok (lentigines seniles) azokon a területeken bukkannak fel, ahol az évek során a leggyakrabban érte erős UV-sugárzás a bőrt. Ennek hatására ugyanis annak legfelső rétegében, a hámban lévő pigmentszemcséket (melanin) előállító melanociták helyenként túl sok festékanyagot termelnek. Hiperpigmentáció lép fel: elszíneződik a bőr és létrejönnek az öregségi foltok. Noha ezek esztétikailag sokaknak gondot jelenthetnek, jóindulatú pigmentzavarról van szó, ami alapesetben nem veszélyezteti egészségünket.

Mit tehetünk az időskori foltok ellen?

Az öregségi foltok megjelenése természetes, kialakulásukban fontos szerepet játszik a genetikai örökség. Akinek a felmenői öregségi foltokkal küzdöttek, azoknál az idő múlásával nagyobb eséllyel alakulnak ki. Megjelenésüket megakadályozni nem lehet, késleltetni viszont igen. Ennek legfontosabb alapja a fiatal korban elkezdett bőrápolás, különös tekintettel az UV-sugárzás elleni védelemre. Érdemes megfogadni a bőrgyógyászok tanácsát , miszerint nyáron a legkritikusabb időszakban, azaz délelőtt 11 és délután 3 óra között lehetőleg ne menjünk a napra. Ha mégis kimerészkedünk, használjunk bőrtípusunknak megfelelő, magas faktorszámú naptejet. Nappalra is ajánlott - legalább 15-ös faktorszámú - hidratáló krémet feltenni. Napozás után sose feledkezzünk meg bőrünk külső és belső hidratálásáról: a testápoló mellett a folyadékbevitel is elengedhetetlen része a gondos ápolásnak.

Így vehetjük fel a harcot a már kialakult az öregségi foltokkal szemben

Amennyiben bőrünkön felbukkannak az első barnás foltok , érdemes célzottan erre a problémára - a melanintermelődés csökkentésére és a pigmentáció folyamatának lassítására - szolgáló készítményeket használnunk. A fényvédővel ellátott minőségi, nappali krémek amellett, hogy hidratálják és homogénebbé teszik az arcbőrt, hatóanyagaiknak köszönhetően csökkentik a már meglévő pigmentfoltok számát. Halványítják azokat - különösen ha C-vitamint is tartalmaznak -, és mérséklik a bőröregedés jeleit. Válasszunk nagyon magas fényvédelemmel ellátott termékeket, mert ezek magakadályozhatják a napsugárzás okozta további öregségi foltok kialakulását.

Korral megszaporodhatnak ezek a foltok, mit tehetünk ellenük? Fotó: Getty Images
Korral megszaporodhatnak ezek a foltok, mit tehetünk ellenük? Fotó: Getty Images

Amennyiben éjszakai ápolásra vágyunk, jó megoldást jelenthetnek a kifejezetten pigmentációra hajlamos bőr számára kifejlesztett, regeneráló éjszakai krémek. Ezek hosszabb idő alatt fejtik ki hatásukat: halványítják és egységesítik az arcbőr tónusát, serkentik a sejtek regenerációját és elősegítik a bőr rugalmasságát. Vannak olyan termékek, amelyek célzottan a pigmentációs problémákra hajlamos területeken - mint a térd vagy a könyök - nyújthatnak segítséget: összetevőikkel és hatóanyagaikkal hozzájárulnak a hiperpigmentáció megelőzéséhez. Érdemes azonban észben tartani, hogy minden ilyen típusú készítmény csak halványítani tud a barna foltokon, teljesen eltüntetni nem képes őket.

Így szabadulhatunk meg a barna foltoktól

Aki szeretné teljesen - vagy legalábbis jó időre - száműzni bőréről az időskori foltokat, más megoldást is választhat. A kémiai hámlasztás hatására lehámlik a bőr legfelső, egyenetlen, pigmentfoltos rétege, és helyette új, friss, egységes bőr kerül felszínre. Az otthoni hámlasztó kezelésekhez (AHA-savas, vagyis Alpha Hydroxy Acid-kezelés, például glükolsavas, tejsavas, vagy mandulasavas készítményekkel) mindig minőségi, kifejezetten e célra ajánlott és fejlesztett termékeket válasszunk. A különféle házi praktikáknak, otthoni "savas" kísérletezéseknek ugyanis rossz vége lehet: szerencsétlen esetben csúnyán sérülhet, roncsolódhat a bőrünk.

A pigmentfoltok eltávolításának másik lehetséges módja a lézeres terápia. Ilyenkor több kezelés alkalmával nagy energiájú fénnyel bombázzák a barnás foltokat, melyek lassan halványodnak, majd teljesen felszívódnak. Ha valaki ezt a megoldást választja, gondosan tájékozódjon a lehetséges hatásokról, következményekről, és mindenképpen hozzáértő szakemberhez forduljon.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)