Nincs olyan, hogy egészséges barnaság

Ahogyan a dohányzásnak, a napozásnak vagy a szoláriumozásnak sincs egészséges mértéke. Az UV-sugárzás hosszú távon akkor is növeli a bőrrák kialakulásának veszélyét, ha az ember sosem ég le. Ha mégis, akkor a legagresszívebb bőrdaganat, a melanoma kockázata már rövid távon is megsokszorozódik – hívják fel a figyelmet a bőrgyógyászok.

A bőrrák a leggyakoribb ráktípus a világos bőrű emberek körében. A legtöbb esetben azonban megelőzhető – a meteorológiai nyár kezdetén, a melanoma megelőzési hónap alkalmából ez a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) legfontosabb üzenete.

Jó tudni, hogy:

 • a világon jelenleg már minden harmadik diagnosztizált daganat bőrrák;
 • a bőrrák legagresszívabb típusa a melanoma, mert már egészen kis elváltozás is tud áttétet képezni;
 • melanomát Magyarországon évente több mint 2500 embernél diagnosztizálnak.

A melanoma ellen nem vagyunk eszköztelenek – hangsúlyozta Wikonkál Norbert bőrgyógyász, az MDT elnöke. A legfontosabb az UV-kitettség minimalizálása, mert a melanomás esetek 86 százalékáért az UV-sugárzás a felelős. Ez nyomot hagy a bőrben, a hatások az évek során összeadódnak, a napégés pedig már rövid távon megsokszorozza a bőrrák kockázatát. Ezért nincs „egészséges barnaság”, az aktív napozás olyan, mint a dohányzás: pár perc is lehet ártalmas a napon, ahogyan néhány szál cigaretta.

Keressük a rút kiskacsát

Ha mégis muszáj napra menni, akkor fontos betartani a mindenki által unalomig ismert szabályt: 11 és 15 óra között lehetőleg ne, vagy ha mégis, akkor könnyű vagy UV-védő ruházattal kell takarni a testet, ahol csak lehet. A szabadon maradó testfelületen pedig legalább 30+, 50+ faktoros fényvédő krémet kell használni. Ami a szoláriumot illeti, itt is érvényes az „egy is sok” elv, 18 év alatt pedig kifejezetten tilos a szolárium használata – emelte ki a bőrgyógyász.

Az MDT elnöke úgy fogalmazott, hogy nem a napot kell kerülni, hiszen az UV-sugárzás – a D-vitamin-képzésen túlmutatóan is – számos élettani folyamat fontos feltétele. Maga a napozás az, ami egyértelműen káros, amikor az UV-sugárzás védelem nélkül nagy testfelületet ér.

Az aktív napozás olyan, mint a dohányzás. Fotó: Getty Images
Az aktív napozás olyan, mint a dohányzás. Fotó: Getty Images

Mint a daganatos betegségeknél általában, a már kialakult melanománál is kulcsfontosságú a korai felismerés és a mielőbbi kezelés. Baltás Eszter szakértő szerint alapvető a rendszeres és alapos önvizsgálat, ami azt jelenti, hogy az egész testet át kell nézni. A „rút kiskacsát” kell keresni, az olyan elváltozást, amely más, mint a többi, aszimmetrikus, egyenetlen színű, de a nem gyógyuló sebek is fontosak. A családban élő idősek és gyerekek átvizsgálása is elengedhetetlen. Az önellenőrzés legfontosabb lépéseit segít elsajátítani az MDT edukációs önvizsgálati videója.

Bőrrák gyanúja esetén bőrgyógyászhoz kell fordulni, mégpedig haladéktalanul, mert az agresszívan, gyorsan terjedő melanoma szempontjából az időfaktor kritikus. Mint Lengyel Zsuzsanna, az MDT szakértője elmondta: a melanoma elleni küzdelemben a gyors és megfelelő kezelés életbevágó, a betegség ugyanis időben felismerve sikeresen kezelhető. A késlekedés rendkívüli kockázatokat rejt. A melanoma korai felismerésével és kezelésével a statisztikai adatok szerint 98,3 százalékos az ötéves túlélés valószínűsége. Ez az arány az első nyirokcsomóáttét megjelenése esetén 83-85 százalékra csökken. Ha pedig a melanoma már távoli, szervi áttétet is ad, az 5 éves túlélési arány 30-40 százalékra zuhan a hatékony terápiás megoldások ellenére is.

A szövettani vizsgálat után, ha melanoma a diagnózis, akkor az ország hat melanomacentrumának valamelyikében komplex, korszerű ellátást kaphatnak a betegek. A melanomaellenes terápia nagyon sokat fejlődött az elmúlt 15 évben, a kezelések közel 50 százalékkal tudják csökkenteni a kiújulás veszélyét. Emellett míg az áttétes betegeknek korábban 10 százalék esélyük volt a gyógyulásra, ma ez már 30-50 százalék is lehet.

Fontos azonban tudni, hogy bár a melanoma esetében az áttét kialakulása az első három évben a leggyakoribb, még 10 év elteltével is adhat áttétet, illetve a testen másutt is kialakulhat ez a fajta bőrrák. Ezért az érintetteknek életük végéig fontos az utánkövetés, a rendszeres ellenőrzés, önvizsgálat.

Így csökkentsd a melanóma kockázatát

 • Soha ne tartózkodj indokolatlanul sokat a napon! Nincs olyan, hogy „egészséges” barnaság.
 • Használj fényvédőt! Mindennap, télen és felhős napokon is. Fontos, hogy elegendő mennyiséget vigyél fel a bőrödre, és az utasításnak megfelelően kend fel újra és újra, még akkor is, ha „vízálló”. Használj széles spektrumú fényvédő krémet (amely véd az UV-A- és UV-B-sugarak ellen), legalább 30-as SPF-értékkel. A napvédőt 20-30 perccel azelőtt fel kell kenni, hogy napra mennél.
 • Védd a bőröd ruhával! Napsütésben, még ha szűrt is, fontos a teljes testet fedő vagy kifejezetten napvédő UPF-ruházat (Ultraviolet Protection Factor). A sapka és a napszemüveg ugyancsak alapvetően fontos.  
 • Strandolás, szabad téri úszás közben viselj UV-szűrős pólót!
 • A legmelegebb órákban tényleg ne menj a napra! Amikor a nap sugarai a legintenzívebbek, maradj árnyékban!
 • A szabadtéri sportoláshoz a kora reggeli vagy az esti órákat válaszd!
 • Ne járj szoláriumba!  A szolárium akár 75 százalékkal is növelheti a melanoma kockázatát, mert ott az UV-sugárzás 15-ször nagyobb, mint nyáron a déli órákban.
 • Védd a gyermekeket! A gyermekek különösen érzékenyek az UV-sugarak okozta károsodásokra. Már egyetlen leégés gyermekkorban vagy serdülőkorban megduplázza annak kockázatát, hogy gyermekénél későbbi életszakaszban melanoma fejlődjön ki.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Az északi országrészen vonul át a hidegfront, ott változékonyabban alakul az időjárás, délen viszont marad a hőség.