Körömlakk vagy szívbetegség?

Vessen egy alapos pillantást körmeire: fehér csíkokat, rózsaszín elszíneződést lát? Egy kis fodrozódást itt, kiemelkedést vagy töredezettséget amott? Lehet, hogy ezek a jelek semmit nem mondanak Önnek, de a bőrgyógyász számára körme nyitott könyv.

Árulkodó körmök

Noha a legtöbb beteg nem körmének elváltozásai miatt keresi fel a bőrgyógyászt, állapotukból számos, a háttérben meghúzódó problémára lehet következtetni. Dr. Szandányi Réka, a Semmelweis Egyetem Bőr- és Nemikórtani Klinikájának orvosa szerint a körmök vizsgálata sokszor nyújt támpontot a szervezet betegségeit illetően. "Nem csak helyi elváltozásokat fedezhetünk fel, mint például egy gombás fertőzést.

A köröm kékes árnyalata az elégtelen oxigénellátásra utalhat, egyes szívbetegségek a körömágy élénkvörös színét okozhatják. A pikkelysömör az esetek 10%-ban a körmökön kezdődik." Egy pillantás a kézre elárulhatja a kényszeres zavart, amely gyakran jár együtt a köröm rágásával, tépkedésével. Egy olyan mindennapi megbetegedés, mint a pajzsmirigy alulműködése, száraz, törékeny körmöket eredményez, amelyek könnyebben pattannak és szakadnak le.

10 megbetegedés lehetséges körömelváltozása
Fehér körmökSárgás, vastag, lassan növő körmökSárgás körmök kékes körömággyalFélig fehér, félig rózsaszín körmökVörös körömágyakHalvány vagy fehér körömágyakMélyedések, hullámok a körmökönA köröm és az ujj végének dobverőszerű megvastagodásaSzabálytalan vörös vonalak a körömágynálSötét vonalak a köröm alatt
Köröm külleme Kapcsolódó állapot
Májbetegség, pl. fertőző májgyulladás
Tüdőbetegség, pl. tüdőtágulat
Cukorbetegség
Vesebetegség
Szívbetegség
Vérszegénység
Pikkelysömör, ízületi gyulladás
Tüdőbetegség
SLE vagy kötőszöveti betegség
Melanoma

Mikor rohanjunk orvoshoz?

A fentiek tükrében számos szervi elváltozás produkál tüneteket a körmökön, de vajon rátapadjunk-e kezeinkre, titokzatos betegségek után kutatva?

"Semmiképpen sem" - válaszolja Dr. Szandányi Réka. "A körmökön jelentkező tünetek ugyanis nem számítanak egy betegség első megjelenési formáinak. Természetesen nem minden szívbeteg körömágya színeződik vörösre, és fordítva: a körömágy lehet vörös rosszul lemosott körömlakk, zúzódás, vérzés vagy gombás fertőzés következménye. Ezen túl kevéssé valószínű, hogy egy, a tüdőt érintő elváltozásban szenvedő beteg első tünete a dobverőujj lenne. Inkább a légzési nehézsége fogja orvoshoz vinni."

Számos közönséges elváltozás származik a köröm gombás fertőzéséből: színének és állagának változása, a törékenység, a morzsalékonyság vagy a hámlás. Gyakori, hogy a körömgomba kezelése szakorvosi segítséget igényel, és a vény nélkül kapható kenőcsök mellett a betegnek szájon át szedhető - szisztémás - gyógyszert is kell szednie. Érdemes ezért bőrgyógyászhoz fordulni, ha a köröm megduzzad, alapjáról leválik vagy fájdalmassá válik.

A köröm szerkezetében, alakjában vagy színében beállt változások - a rendellenes növekedés, a mélyedések, a köröm alatti sötétbarna csíkok vagy a körömágyon található szemölcsök - különös odafigyelést igényelnek. A legfontosabb a szemölcsök eltávolítása, ugyanis ezeknél megvan az esély arra, hogy rosszindulatú daganat fejlődjön belőlük.

Öröm az egészséges köröm!

  • Tartsa körmeit tisztán és szárazon!
  • Ne rágja vagy piszkálja körmeit!
  • Kényeztesse körmeit kézápoló krémmel, hogy megelőzze a repedezésüket!
  • Ne tisztítsa a körmeit túl mélyen, és ne távolítsa el durván a ránőtt bőrt, mert a sérülés fertőzés forrása lehet.
  • Ne próbálja kivágni a benőtt körmöt, inkább keressen fel egy bőrgyógyászt!
  • Ha műkörmöt hord, ellenőrizze, hogy talál-e alatta zöldes elszíneződést, amely bakteriális fertőzésre utalhat.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: