Kiütés: a leggyakoribb bőrtünet

A kiütés az egyik leggyakoribb tünet, mely a bőrünkön jelentkezhet, korra és nemre való tekintet nélkül bárkit érinthet. Mivel nagyon sok betegség, probléma és jelenség állhat a hátterében, a gyógyítására alkalmazott terápia is igen sokféle lehet.

A kiütés nagyon gyakori, a bőrön jelentkező tünet, mely a bőr színének, illetve textúrájának megváltozásával, esetleg kisebb-nagyobb hólyagok megjelenésével jár. A megváltozott bőrszín lehet piros, mély rózsaszín, fehér, sárgás vagy barnás is, a textúra pedig érdes, száraz, pikkelyes, hámló, nedvedző is. A jól látható bőrtünetek mellett a kiütésekre jellemző lehet a melegségérzet, az érintett terület érzékenysége, viszketése, a láz, a fájdalom.

A kiütés hátterében sokféle betegség, probléma, jelenség állhat. A kiütések mindkét nemet, és minden korosztályt érinthetik a csecsemőktől az idősekig. A kiütés jelentkezhet egy kisebb bőrfelületen, de az egész testre is kiterjedhet. A bőrtünetek sokszor jellegzetes mintázatot követnek, így a kiütések szerepet játszhatnak egy-egy betegség diagnózisának felállításában, illetve pontosításában is. Mivel a kiütés hátterében meghúzódó okok különbözőek lehetnek, a terápiát is ezen okok alapján kell meghatározni.

A bőrkiütéseknek számos oka lehet

A bőrkiütéseknek számos oka lehet

A nagy dilemma: kiütés vagy allergia?
A viszkető, hámló, kiszáradt bőr gyakori jelenség, különösen a kéz és arc területén. Bizonyos esetekben a tünetek kiváltó oka nem egyszerűen az időjárás, vagy a rosszul megválasztott kozmetikumok - hanem mi? Kattintson!

A kiütések ellen gyakran alkalmaznak helyileg ható gyulladáscsökkentő krémeket, olyan balzsamokat vagy ecsetelőket, melyek a viszketést csökkentik, de bizonyos esetekben szisztémás, szájon át szedhető gyógyszerekre is szükség lehet. A kiütések az esetek nagy részében hirtelen alakulnak ki, és egy-három hét alatt múlnak el (függően az alapbetegségtől, illetve attól, hogy milyen kezelést alkalmaznak rájuk).

Kiütést okozhat allergia (ételre, gyógyszerre, festékre, tisztítószerre, rovarcsípésre, fémre stb), a bőrre került irritáló anyag (vegyszer vagy növényi kivonat), hőség vagy napsütés, ekcéma vagy dermatitisz, a bőr kidörzsölődése, fertőző betegség (szifilisz, skarlát, bárány- vagy rózsahimlő, kéz-láb-száj betegség stb), autoimmun betegség. A kiütéseket, különösen akkor, ha egyéb tünet is társul melléjük, mindenképpen érdemes orvosnak megmutatni!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: