A hajhullás nyomában

A hajhullás normális jelenség, mégis egyre többeket izgat, nem veszítenek-e túl sok szőrszálat. A gócvizsgálatok sokszor eredménytelenül zárulnak. Mit lehet még tenni, ha valóban a hajhullás nyomára akarunk bukkanni? Okozhatja fogyókúra is?

Szőrözés?

A hajhullás okának kiderítésére a hajszálak vizsgálatát a bőrgyógyász eddig úgy végezte, hogy 100 szálat kitépett, majd mikroszkóp alatt egyenként megnézte a végüket. A növekedési (anagén) fázisban levő szőrszálak végei ugyanis sötét gyökerűek, jellegzetes szerkezetük megtartott. A nyugvó (telogén) fázisban lévő hajszál ennek pont ellentéte, nem mutat meghatározható szerkezetet, vége egészen világos. Sötét hajszínnél ez még szabad szemmel is látható.

A vizsgálat korántsem "szőrözés": a különböző növekedési fázisokban lévő hajszálak megoszlási arányából közvetlenül az okokra lehet következtetni.

Hajhullás-típusok

Telogén típusú hajhullásról értelemszerűen akkor beszélünk, hogyha a nyugvó fázisban lévő hajszálak vannak többségben a véletlenszerűen kihúzottak között. Ilyen állapot jellemző a fejbőrre műtétek után, amikor a szervezetnek regenerálódnia kell, és erőit a műtéti seb környékére összpontosítja. A telogén fázis dominál stressz, gyász időszakában, hosszan tartó lázas állapot idején, a szervezetben található gyulladás - sokszor májgyulladás - miatt, de bármily meglepő, a fogyókúra is okozhatja. Pontosabban ilyen esetben az egyoldalú táplálkozás a felelős. A hiányos táplálkozású időszak után 1-2 hónappal szokott elkezdeni hullani a haj. Ide tartozik a szülés után tapasztalt hajhullás is, ami néhány héttel a baba világrajövetele után keserítheti meg a kismama életét. Ez a hajhullás akkor szűnik meg, amikor helyreáll a növekedési fázisban lévő szálak aránya.

Az anagén típusú hajhullás elsőre rejtélyesebb, hiszen itt annak ellenére veszít az ember hajából, hogy a szálak nagy része normális, növekszik. Ebben az esetben hormonális okokra gyanakodhatunk. Ezen a típuson belül androgén (férfias) hajhullással van dolgunk, ha főleg a fejtetőn ritkul meg a haj. Ilyenkor az anagén fázis rövidebb a normálisnál, mintha gyorsabban "vedlenénk". Hormonális eredetre kell gondolni akkor is, ha a hajhullás mellett vérzészavarok vagy pajzsmirigyproblémák is jelentkeznek.

Hogy ne tépje a haját!

A diagnosztikai célú hajtépés helyett ma már van egy kíméletesebb vizsgálati módszer is. A digitális dermatoszkóphoz - , mely nem más, mint egy nagyfelbontású, polarizált fénnyel működő minikamera - kapcsolódó TrichoScan program segítségével sokkal pontosabban és gyorsabban fel lehet mérni a hajas fejbőr állapotát. Az orvos először egy mintegy másfél négyzetcentiméternyi helyen nullás géppel teljesen eltávolítja a hajat. Általában nem jelent nehézséget a tarkótájon olyan területet találni, melyen a hiány teljesen észrevehetetlen marad. A növekedési fázisban lévő hagymákból a haj azonnal újra nőni kezd. Három nap múltán a páciens visszamegy a bőrgyógyászhoz, aki dermatoszkóppal felvételt készít a "tarvágás"-ról. A gép által készített, úgynevezett trichogram (tricho=szőrszál) százalékra pontosan megmondja, hogy a hajszálak hányad része van növekedési fázisban. Normálisan az anagén:telogén fázisú hajhagymák aránya 85:15.

A készülékkel más testtájakon is könnyen lehet vizsgálni a szőrszálakat. Érdekes, hogy a lábon az összes szőrnek csak 20%-a van ép növekedőben. Ennek a lézeres szőrtelenítéskor, epiláláskor lehet jelentősége. A kezeléseket ugyanis korai növekedési fázisban kell végezni, hogy eredményesek legyenek. Ezért van, hogy 5 egymást nyolchetente követő kezeléssel lehet elérni a láb teljes szőrtelenségét.

E kis kirándulás után térjünk vissza a hulló szőrzet problémájához és annak kezeléséhez.

Hajszálpontos diagnózis, megfelelő kezelés

Az egyik legjobban kezelhető gond az androgén hajhullás. A megoldások között az egyik a 2-5%-os - kisebb koncentrációban a férfiak, nagyobban a nők terápiája -minoxidil-oldatos kezelés. Hatása 4 hónap után várható. A hatás eléréséhez folyamatos kezelésre van szükség.

Külföldön a fitaszterid hatóanyagot is alkalmazzák. A hajszálak visszanövése csaknem bizonyos, de potenciazavarokat okozhat mellékhatásként. Jótékony hatású továbbá a cink, mely a tesztoszteron-dihidroszteron átalakulást gátló enzim működésében játszik szerepet. Cink hiányában ez a gátlóenzim nem működik, így a fokozott szőrnövekedést okozó tesztoszteron hormon továbbalakul az aktív formába.

Nőknél a férfias típusú kopaszodásnál ösztrogén tartalmú hajszesz is adható.

Általánosan jó hatással van a hajnövekedésre a fejbőr vérellátását pezsdítő hajszeszek és rendszeres masszázs alkalmazása. Újdonság a magyarországi gyógyszertárakban a kondroitin-szulfát tartalmú hajszesz. Erre az anyagra a hajszálak felépítéséhez van szüksége szervezetünknek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő