A gyakori kézmosás hátránya

A gyakori és alapos kézmosás az egyik legjobb módszer arra, hogy lelassítsuk a koronavírus terjedését - nem véletlen, hogy minden szakértő és egészségügyi szervezet ezt javasolja. Csakhogy ez a szokás közben komolyan próbára teszi a kéz bőrét - különösen a bőrbetegségben szenvedők esetében.

A gyakori kézmosás miatt még azok is szenvednek egy idő után a kéz kiszáradásától és érzékenységétől, akiknek a bőre alapvetően egészséges. Az ekcémával és pikkelysömörrel küzdők azonban még súlyosabb panaszokat észlelhetnek.

Hámlás, viszketés, kivörösödés

"A kézfertőtlenítők és szappanok használata eltávolíthatja a bőr felső rétegének, az epidermisznek a fehérjéit. Emiatt a bőr védőrétege megsérül, és megnőhet a fetőzések kialakulásának veszélye. Emellett a szappanok irritálhatják is a kéz bőrét és dermatitiszt idézhetnek elő. Ez hámlással, viszketéssel, kivörösödéssel jár, különösen az ujjak között és az ujjperceknél" - magyarázta Dr. Zainab Laftah bőrgyógyász.

kézmosás, gyakori kézmosás, kézfertőtlenítő, szappan
A kézmosás fontos, azonban komolyan próbára teheti a kéz bőrét. Fotó: Getty Images

Mit tehetünk?

Mennyit ér az alapos kézmosás? A válaszért kattintson ide!

Azoknak, akiknek nincs semmilyen bőrproblémájuk, a szakember azt javasolja, hogy minél gyakrabban használjanak hagyományos kézkrémet. A bőrbetegséggel küzdők esetében viszont nagyobb a károsodás veszélye, ezért nekik olyan hidratáló kéztiszítót ajánlott használni, amely tartalmaz valamilyen antibakteriális összetevőt, például klórhexidint vagy benzalkónium-kloridot. Ugyanakkor a bőrgyógyász arra is felhívja a figyelmet, hogy ezeket még körültekintőbben kell használni, mert egyes kutatások szerint kevésbé hatékonyak a koronavírus ellen, mint az alkoholbázisú fertőtlenítők.

A kéztörlésre is figyeljünk oda!

A hidratálás mellett az is nagyon fontos, hogy alaposan megszárítsuk a kezünket. Erre két okból van nagy szükség: egyrészt a nedves kezek között könnyebb átadni a kórokozókat , másrészt pedig a víz önmagában is szárítja a bőrt. Csökkenti ugyanis a védő olajok mennyiségét, ezért a bőr természetes védőrétegére is hatással van.

A habzó hidratálók kevésbé szárítják a bőrt, így száraz és kirepedezett kezek esetén ezeket ajánlott használni. Ám akár szappannal, akár alkoholos fertőtlenítővel mosunk kezet, mindig csak azután hidratáljunk, hogy a kezeink teljesen megszáradtak. A kézkrém ugyanis csökkentheti a fertőtlenítő hatékonyságát.

Forrás: medicalewstoday.com

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +4 °C

Hajnalra sokfelé köd képződik, és napközben is lesznek párás, illetve kevés helyen napos tájak is. Néhol kisebb eső, valamint szitálás, ónos szitálás is előfordul. A Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, 4, 10 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton nem érkezik front, de reggel most is erős ízületi panaszok jelentkezhetnek, napközben pedig a fényszegény tájakon a lehangoltság és az energiátlanság lehet a leggyakoribb. Emellett keringési panaszok is felléphetnek, a hőérzet pedig többfelé tartósan alacsonyan alakul. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: