Vérzékeny vagyok! Vállalhatok gyereket?

Vannak olyan betegségek, kóros állapotok, melynek során a várandósság magasabb kockázattal jár, így nagyobb odafigyelést, esetleg más terápiát igényel. Mi a teendő például akkor, ha valaki vérzékenyen vállalna gyermeket?

A véralvadás-vérzékenység kényes egyensúlyban van - ez teszi lehetővé a nagyobb vérveszteség elkerülését, valamint azt, hogy ne keletkezzenek életveszélyes vérrögök, trombózist okozva. Előfordulhat azonban, hogy bizonyos okok (ez lehet veleszületett és szerzett is) miatt ez az egyensúly felborul, és az egyik vagy a másik irányába csúszik - magyarázza dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis- és Hematológiai Központ belgyógyásza.

A vérzékenység lehet érfal- vagy trombocitaeredetű, esetleg összefügghet a véralvadási faktorok hiányával (Hemofília, von Willebrand betegség). Ezen belül a vérzékenység lehet veleszületett és szerzett.

Vérzékenységkor az alvadásához szükséges valamely faktoroknak csökken a mennyisége, vagy az aktivitása, esetleg nem is termelődik. Ilyenkor a legsúlyosabb az, amikor belső vérzések lépnek fel - ez nemcsak veszélyes, de igen fájdalmas is lehet (például a hemofília bizonyos típusánál). Szerencsére gyakoribb, amikor csupán erősebb menstruációs vérzés, fogínyvérzés , sérülések esetén hosszabb vérzési idő, illetve vashiányos vérszegénység hívja fel a figyelmet a problémára.

Mi a teendő akkor, ha valaki vérzékenyen vállalna gyermeket?
Mi a teendő akkor, ha valaki vérzékenyen vállalna gyermeket? Fotó: Getty Images

Terápiás lehetőségek

A kezelés a vérzékenység típusától, súlyosságától, a tünetektől függ. Előfordulhat, hogy semmilyen terápiát nem igényel (gyakori, amikor a beteg nem is tud az állapotáról, olyan enyhék a tünetek), de az is lehet, hogy gyógyszeres, injekciós kezelésre van szükség.

Az érintettek számára az alábbi kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre:

  • szerzett vérzékenység esetén a kiváltó betegség vagy ok kezelése,
  • vérplazmaadással a szükséges véralvadási enzimek szintjének emelése,
  • vérlemezkepótlás,
  • véralvadást segítő gyógyszerek adása,
  • alvadási faktorokat tartalmazó terápia.

Vérzékenység és terhesség

Méhnyakrák terhesség során: mik a legfontosabb tudnivalók?

Sok vérzékeny nőt foglalkoztat a kérdés, hogy vajon vállalhatnak-e gyereket, mennyire biztonságos. Dr. Ercsei Ibolya azt mondja, a várandósság során a vér alvadékonyabbá válik (ezért is gyakoribb terhesség során a trombózis), így a vérzékenység is javul. Viszont a szüléskor az orvosnak körültekintően kell eljárnia, hiszen akkor a nagyobb mennyiségű vérvesztéssel kell számolni. Súlyosabb esetben a várandósság alatt faktorpótlásra szorul a kismama, csakúgy, mint a szülésnél és a szülés után 3-5 nappal (enyhe és közepes esetben is).

Ha a faktorpótlás nem történt meg, akkor a vérzékenységre utaló panaszok esetén (gyakori fogínyvérzés, nehezen csillapodó vérzések, orrvérzések, erős menstruáció) érdemes még a várandósság előtt laborvizsgálattal ellenőrizni a kismama véralvadási funkcióit. Így idejében megfelelő terápiában tud részesülni, valamint kiderülhet, mi is okozza vérzékenységét.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)