Valóban steril a vizelet?

Szüleinktől, nagyszüleinktől vagy más felnőttektől nagyon sok dolgot tanultunk gyerekkorunkban - csakhogy ezek közül egyáltalán nem mindegyiket szabad készpénznek venni.

Vizeletünk steril

Ha sokat iszunk, vizeletünk szinte teljesen átlátszó, és a szaga sem erős, de ettől még hiba lenne úgy gondolni, hogy érdemes lenne például sebet kezelni vele, ahogy ezt többször is hallhattuk gyerekkorunkban. Valójában kutatások szerint az emberi vizelet legalább 85 féle baktériumot tartalmaz - életveszély esetén, persze, meg lehet inni, hiszen ha valakit a szomjan halás veszélye fenyeget, akkor komolyabb problémái is vannak pár bacilusnál.

Az 5 másodperces szabály

Ki ne hallotta volna az állítást, hogy ha valamilyen ételt leejtünk a földre, de öt másodpercen belül felvesszük, akkor nyugodtan megehetjük, mert a baktériumoknak nem volt ideje megtelepedni rajta. Valójában az, hogy mennyire veszélyes így elfogyasztani bármit, inkább attól függ, hogy milyen padlóról és milyen ételről beszélünk. A ragacsos, szaftos élelmiszereken értelemszerűen jobban megtapadnak a dolgok, mint egy száraz kekszen vagy pirítóson. A járólapról pedig több baktérium kerülhet rájuk, mint a szőnyegről vagy parkettáról. A lényeg, hogy a kórokozók hetekig megélnek a padlón, és nagyjából azonnal az ételre kerülnek, így bármikor betegek lehetünk tőlük.

Tévhit, hogy a borotválástól megerősödik a szőr
Tévhit, hogy borotválástól megerősödik a szőr

Borotválástól sötétebb és erősebb lesz a szőr

Ez sem igaz, csupán csak arról van szó, hogy borotválás után a szőrszál szőrtüszőhöz közelebbi része kerül felszínre, ami vastagabb és erősebb - ezért látszólag a szőr is sűrűbbnek és erősebbnek tűnhet.

Az alvajárókat nem szabad felébreszteni

Tévhit, hogy ha felébresztünk egy alvajárót, akkor szívrohamot, stroke-ot vagy hasonlót kaphat ijedtében. Valójában, mivel nincsenek tudatában, hogy mit tesznek ebben az állapotban, érdemes őket felébreszteni, vagy legalábbis valamilyen módon visszaterelni az ágyba.

Alvajárás: mi okozza, és mi a teendő? Ébernek tűnnek, de a tudatuk alszik. Az alvajárók sétálnak, főznek, de rendkívül ritka esetekben még autót is vezetnek. Szakértők szerint ezért mindenképpen fel kell őket ébreszteni, méghozzá a lehető leggyorsabban. Részletek.

Fejünkön át adjuk le a legtöbb hőt

Valójában az egész testfelületünkön egyenlő mértékben adunk le hőt - minél nagyobb bőrfelület marad szabadon, annál gyorsabban hűlünk le. Természetesen ha fel vagyunk öltözve, és csak a fejünk van szabadon, akkor ott több hő távozik.

Forrás: preventinon.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: