Szokások, amelyek óvják a vesét

A vese egyebek mellett fontos szerepet tölt be a méreganyagok kiszűrésében, a folyadék és az ásványi anyagok egyensúlyának szabályozásában, illetve a vérnyomás kontrollálásában. Rendkívül fontos tehát, hogy mindent megtegyünk egészsége érdekében.

Milyen laborvizsgálatokkal térképezhető fel a vesék egészségi állapota? Részletek itt.

A vese a szervezetbe bevitt fehérjék feldolgozásában is részt vesz. Az állati eredetű fehérjeforrásokban olyan összetevők is találhatóak, mint például az ammónia, amelynek túlzottan magas szintje káros lehet, amennyiben a szerv nem tud megbirkózni a feladattal. Éppen ezért érdemes az étrendünk kialakítása során a fehérjebevitel egy részét növényi forrásból biztosítani: hasznosak e téren a diófélék, az olajos magvak, a hüvelyesek, a kókusz, a quinoa, a tofu és a növényi tejalternatívák.

A túlzott sófogyasztás hosszú távon igen veszélyes az egészségre
A túlzott sófogyasztás hosszú távon igen veszélyes az egészségre

A vesék egészségéhez természetesen a megfelelő folyadékbevitel is nagyon fontos, mivel folyadékhiány esetén a méreganyagok kiszűrése nem lesz elég hatékony. Reggelente mindig indítsuk a napot egy pohár vízzel, hiszen ébredéskor mindenki enyhén dehidratált! Eközben a sófogyasztást érdemes visszavenni. A szervezetben a nátrium és a kálium egyensúlya szoros összefüggésben áll, aminek szabályozásában kulcsszerep hárul a vesékre. A megemelkedett nátriumszint hosszú távon veszélyes az egészségre. Nagyon sok ember táplálkozásában ugyanakkor az ajánlottnál jóval magasabb mértéket ér el a sóbevitel, ezért érdemes ezt az ízesítőt, amikor csak lehet, valami mással, például zöldfűszerekkel helyettesíteni.

Összességében igen hasznos, ha a lehető legtöbbször házilag készített ételeket fogyasztunk a bolti, éttermi és egyéb készételek helyett, hiszen csak így lehetünk biztosak benne, hogy semmiből nem kerül túl sok a tányérunkra, ami veszélyes lehetne a vesénkre. Érdemes minél több zöldséget fogyasztani, mivel amellett, hogy értékes ásványi anyagokat tartalmaznak, a veséket is tehermentesítik. Az étrendbe ajánlott beépíteni a rendszeres algafogyasztást, mivel ez a tengeri növény olyan anyagokat tartalmaz, amelyek gátolják a vesegyulladás kialakulását, továbbá ugyanez érvényes a kurkumára, pontosabban a benne található kurkuminra is. Nagyon hasznos továbbá a zöld tea, amely egyrészt támogatja a megfelelő napi folyadékbevitelt, másrészt antioxidánsai a húgyutak egészségét is segítenek megőrizni.

Forrás: care2.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)