Sportolással megelőzhető az aranyér?

Az aranyérbetegség megelőzésében és kezelésében kiemelt szerepe van a rendszeres sportnak, de nem mindegy, milyen mozgásformát választunk.

Azaranyérkialakulásának közvetlen oka a végbél környéki kötőszövetek gyengülése, ám emellett döntő jelentősége van a mozgásszegény életmódnak, a túlsúlynak, az ülőmunkának, a kevés folyadékbevitelnek, a helytelen táplálkozásnak is.

A hosszas ülő, álló helyzetben végzett tevékenység, a fokozott has- és hátizommunkával járó, elfoglaltságok, pl. lovaglás, cipekedés, hajlongás kedvez az aranyér kialakulásának Ilyenkor a végbél környéki artériákat és vénákat felölelő érgomolyag kitágul, vérellátása zavart szenved, súlyosabb esetben vérezhet, kisebesedhet. Bár bizonyos sportok növelik az aranyerek kialakulásának esélyét, a jól megválasztott sporttevékenységek azonban jelentősen csökkentik. A rendszeres kerékpározás erősíti a láb-, far- és medence izomzatát és a kötőszöveteket, ezért fontos szerepe van az aranyér megelőzésében. Akár túlsúllyal rendelkezőknek is ideális, mivel nem terheli az ízületeket. Fontos azonban, hogy a bicikli nyerge megfelelő formájú, komfortos legyen. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni azt is, hogy külső aranyér esetén tilos kerékpározni!

A rendszeres hasprés, illetve az erőlködéssel járó sportok, például a súlyemelés, a nehézatlétika növelik az aranyér kialakulásának esélyét. Hevesfájdalomesetén érdemes a hasűri nyomás fokozódásával járó sportokat, így a súlyemelést, guggolást, helytelenül végzett hasizomerősítő gyakorlatokat kerülni, de a futás és a kocogás sem ajánlott. Súlyos aranyérprobléma esetén indokolt ezeket a mozgásformákat mellőzni. A tenisz és a squash pedig a sok ugrálás miatt nem kedvez a medencének és az aranyereknek. Aranyérbetegség esetén olyan sportok ajánlottak, amelyek nem terhelik az amúgy is duzzadt végbéltáji ereket. Napi 30 perc séta, kocogás, vagy úszás ideális lehet, de az edzőtermekben megtalálható elliptikus tréner használata is hatékony e problémára. Az aerob mozgásformák gyorsítják a vérkeringést, a nyomás megszűnik vagy legalábbis enyhül a záróizom körül, ezzel pedig elkerülhető a nagyobb aranyértágulat kialakulása, valamint a vér alvadása, rögösödése.

Az otthoni tornánál ügyeljünk arra, hogy a gyakorlatok összetettek legyenek, és az egész testet átmozgassák, ne csak egy-egy testrész erősítésére helyezzük a hangsúlyt, figyeljünk a gyakorlatok helyes kivitelezésére. A medence erősítésére irányuló célzott gimnasztikai gyakorlatok, így a gátizomtorna is nagyon hasznos az aranyeres panaszok ellen. Nemcsak az inkontinencia kezelésében eredményes, de a székelést is könnyebbé teheti, ha ezeket az izmokat kontroll alatt tartjuk. Hatásos gyakorlat például a gyertyaállás, amely megszünteti a vénákban lévő vér pangását és oldja a végbélzáró izmokra nehezedő nyomást. A rendszeres, nem túlzottan megerőltető testmozgás jó hatással van az aranyeres panaszokra. Aki ülő munkát végez, időnként álljon fel, sétálgasson, ha teheti, végezzen óránként valamilyen pezsdítő, frissítő gyakorlatot, de fontos a jól összeállított mozgásforma az álló munkát végzőknek is.

Lift helyett inkább lépcsőzzünk, gyalogoljunk többet, autó helyett biciklivel közlekedjünk
Lift helyett inkább lépcsőzzünk! Fotó: Getty Images

Érdemes edző, gyógytornász segítségét kérni a gyakorlatok összeállításában, ha bizonytalanok vagyunk, hiszen a már kialakult aranyeres panaszok esetén még lényegesebb a megfelelő edzésterv.

Testmozgással és sportolással serkenthetjük a bélműködést és megelőzhetjük a székrekedést. Elengedhetetlen, hogy minél több mozgást építsünk be a hétköznapokba. Lift helyett inkább lépcsőzzünk, gyalogoljunk többet, autó helyett biciklivel közlekedjünk. A gyaloglás, túrázás, torna vagy úszás biztosítja a szervezet megfelelő egyensúlyát, kedvezően befolyásolhatja az aranyeres panaszokat, késleltetheti, megakadályozhatja kialakulásukat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)