Mutatjuk, miért nagyon fontos vért adni

Segít a rászorulónak, hiszen egyetlen véradás akár három életet megmenthet. Mindemellett segít a véradónak is, hiszen az önkéntes ezzel a saját fizikai és mentális egészségével is jót tehet.

Vérátömlesztésre (transzfúzióra) elsősorban a nagy vérveszteséggel járó balesetek ellátásakor, illetve különböző műtétek során van szükség, de emellett számos olyan súlyos betegség is előfordul – például vérképzőszervi vagy rosszindulatú kórképek –, amelyek kezelésének része a vérkészítmények folyamatos adagolása. Az ehhez szükséges vért nem lehet mesterségesen előállítani, semmi mással nem pótolható, kizárólag véradással. Minden levett vérből háromféle készítményt állítanak elő: vörösvérsejt-, illetve trombocitakoncentrátumot és plazmát. Mivel ezeket akár három különböző beteg is megkaphatja, így egyetlen véradással három életet is megmenthetünk. A legrövidebb lejáratú vérkészítmény (trombocita) csupán öt napig használható fel, ezért sem lehet elégszer hangsúlyozni a véradások folyamatosságát.

véradás, fiatal női donor
Egy véradás alkalmával 450 milliliter vért vesznek le a donoroktól. Fotó: Getty Images

Ahhoz, hogy a hazai egészségügyi intézményeket elláthassák, éves szinten nagyságrendileg 390 ezer véradásra lenne szükség. Hogy még jobban értsük, mit is jelent: minden egyes munkanap 1600-1800 véradó önkéntes segítségével lehetne ezt megvalósítani. Mivel a jóval kevésbé felhasználható vérplazmaadással ellentétben a véradásért nem jár anyagi ellenszolgáltatás, gyakran a szükségesnél jóval kevesebb önkéntest tud toborozni az Országos Várellátó Szolgálat és stratégiai partnere, a Magyar Vöröskereszt.

A véradás hatása

Egy véradás során egyszerre átlagosan 450 milliliter vért vesznek le, ami – sokak félelmével ellentétben – egyáltalán nem viseli meg a jó egészségi állapotban lévő felnőttek szervezetét. Sőt egészségügyi szempontból kifejezetten hasznos: csökkenti a szívroham és daganatos megbetegedések kialakulásának veszélyét, a véradó megtudhatja a saját vércsoportját, valamint egyfajta ingyenes szűrővizsgálatot is jelent, ami kiterjed a HIV, a hepatitisz-B, a hepatitisz-C, a szifilisz kimutatására is. Érdemes megemlíteni azt is, hogy egyetlen véradás nagyjából 650 kalóriát segít elégetni, az önzetlen cselekedet pedig a mentális egészségre is kifejezetten pozitív hatással lehet.

Ki és hogyan adhat vért?

Vért azok az egészséges, 18 és 65 éves kor közötti – első véradásnál: 60 év alatti – önkéntesek adhatnak, akik testsúlya legalább 50 kilogramm fölött, de 140 kilogramm alatt van. A véradás, az előkészületekkel és a regenerálódással együtt összesen egy órát vesz igénybe, amiből maga a vérvétel nagyjából 5-12 perc. Minden alkalommal orvosi vizsgálat előzi meg, amely során döntenek arról, hogy a jelentkező adhat-e vért. Rövid orvosi vizsgálat során ki kell tölteni egy egészségügyi állapotra vonatkozó kérdőívet, majd megmérik például a vérnyomást és a hemoglobinszintet. A vérvétel egy kényelmes ágyon történik, amelyet legalább ötperces pihenés követ. A nők egy évben legfeljebb négyszer, a férfiak ötször adhatnak vért.

Vitaminok és ásványi anyagok pótlása

Ahhoz, hogy valaki életmentő lehessen, fontos, hogy kipihenten és hidratáltan érkezzen a véradás helyszínére. A levett mennyiséget a szervezet megfelelő táplálkozással könnyedén, gyakorlatilag észrevétlenül képes pótolni. Fontos, hogy a vérvételt követően, aznap már nem javasolt megerőltető fizikai munkát végezni, de fokozottan kell figyelni a megfelelő folyadék és ásványianyag-pótlásra. Ha segíteni szeretnék a folyamatot, érdemes vény nélkül kapható vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkkel is támogatni a szervezetet. Ilyenek például azok a készítmények, amelyek koncentráltan megfelelő mennyiségben tartalmaznak B6- és B12-vitamint – a normál vörösvérsejt-képződéshez szükségesek –, a hemoglobin előállításában részt vevő vasat, a vas szállításában részt vevő rezet, a normál vérképzéshez szükséges folsavat, valamint az immunrendszer egészséges működését, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmét és a normál DNS-szintézist támogató cinket.

A patikában vény nélkül is kaphatóak olyan készítmények, amelyek összetevőinek kombinációi több oldalról képesek támogatni az egészséges vérképzést. Ezek a komplex étrend-kiegészítők akár napi egyetlen tabletta szedésével fedezik a szervezet számára szükséges szerves vas, cink, réz, folsav, B6- és B12-vitaminok teljes napi ajánlott mennyiségét.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -1 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a keleti, északkeleti tájakon vékonyodhat, szakadozhat fel a felhőzet. Kora délelőttig főként a Dunántúlon, a főváros tágabb környezetében, valamint az Északi-középhegység nyugati felén lehet havas eső, havazás, a középső tájakon eső is, de kisebb körzetekben ónos eső is előfordulhat. Ezt követően az Alföldön is egyre többfelé ered el az eső, amit nyugat felől fokozatosan havazás vált. Az Alföld északkeleti részére csak estefelé ér el a csapadék. A légmozgás nagyrészt mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, a Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este -3, +2 fok valószínű. Az előrejelzés szerint napközben melegfronti hatás lesz domináns, ami sokak számára okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra