Mutatjuk, miért nagyon fontos vért adni

Segít a rászorulónak, hiszen egyetlen véradás akár három életet megmenthet. Mindemellett segít a véradónak is, hiszen az önkéntes ezzel a saját fizikai és mentális egészségével is jót tehet.

Vérátömlesztésre (transzfúzióra) elsősorban a nagy vérveszteséggel járó balesetek ellátásakor, illetve különböző műtétek során van szükség, de emellett számos olyan súlyos betegség is előfordul – például vérképzőszervi vagy rosszindulatú kórképek –, amelyek kezelésének része a vérkészítmények folyamatos adagolása. Az ehhez szükséges vért nem lehet mesterségesen előállítani, semmi mással nem pótolható, kizárólag véradással. Minden levett vérből háromféle készítményt állítanak elő: vörösvérsejt-, illetve trombocitakoncentrátumot és plazmát. Mivel ezeket akár három különböző beteg is megkaphatja, így egyetlen véradással három életet is megmenthetünk. A legrövidebb lejáratú vérkészítmény (trombocita) csupán öt napig használható fel, ezért sem lehet elégszer hangsúlyozni a véradások folyamatosságát.

véradás, fiatal női donor
Egy véradás alkalmával 450 milliliter vért vesznek le a donoroktól. Fotó: Getty Images

Ahhoz, hogy a hazai egészségügyi intézményeket elláthassák, éves szinten nagyságrendileg 390 ezer véradásra lenne szükség. Hogy még jobban értsük, mit is jelent: minden egyes munkanap 1600-1800 véradó önkéntes segítségével lehetne ezt megvalósítani. Mivel a jóval kevésbé felhasználható vérplazmaadással ellentétben a véradásért nem jár anyagi ellenszolgáltatás, gyakran a szükségesnél jóval kevesebb önkéntest tud toborozni az Országos Várellátó Szolgálat és stratégiai partnere, a Magyar Vöröskereszt.

A véradás hatása

Egy véradás során egyszerre átlagosan 450 milliliter vért vesznek le, ami – sokak félelmével ellentétben – egyáltalán nem viseli meg a jó egészségi állapotban lévő felnőttek szervezetét. Sőt egészségügyi szempontból kifejezetten hasznos: csökkenti a szívroham és daganatos megbetegedések kialakulásának veszélyét, a véradó megtudhatja a saját vércsoportját, valamint egyfajta ingyenes szűrővizsgálatot is jelent, ami kiterjed a HIV, a hepatitisz-B, a hepatitisz-C, a szifilisz kimutatására is. Érdemes megemlíteni azt is, hogy egyetlen véradás nagyjából 650 kalóriát segít elégetni, az önzetlen cselekedet pedig a mentális egészségre is kifejezetten pozitív hatással lehet.

Ki és hogyan adhat vért?

Vért azok az egészséges, 18 és 65 éves kor közötti – első véradásnál: 60 év alatti – önkéntesek adhatnak, akik testsúlya legalább 50 kilogramm fölött, de 140 kilogramm alatt van. A véradás, az előkészületekkel és a regenerálódással együtt összesen egy órát vesz igénybe, amiből maga a vérvétel nagyjából 5-12 perc. Minden alkalommal orvosi vizsgálat előzi meg, amely során döntenek arról, hogy a jelentkező adhat-e vért. Rövid orvosi vizsgálat során ki kell tölteni egy egészségügyi állapotra vonatkozó kérdőívet, majd megmérik például a vérnyomást és a hemoglobinszintet. A vérvétel egy kényelmes ágyon történik, amelyet legalább ötperces pihenés követ. A nők egy évben legfeljebb négyszer, a férfiak ötször adhatnak vért.

Vitaminok és ásványi anyagok pótlása

Ahhoz, hogy valaki életmentő lehessen, fontos, hogy kipihenten és hidratáltan érkezzen a véradás helyszínére. A levett mennyiséget a szervezet megfelelő táplálkozással könnyedén, gyakorlatilag észrevétlenül képes pótolni. Fontos, hogy a vérvételt követően, aznap már nem javasolt megerőltető fizikai munkát végezni, de fokozottan kell figyelni a megfelelő folyadék és ásványianyag-pótlásra. Ha segíteni szeretnék a folyamatot, érdemes vény nélkül kapható vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkkel is támogatni a szervezetet. Ilyenek például azok a készítmények, amelyek koncentráltan megfelelő mennyiségben tartalmaznak B6- és B12-vitamint – a normál vörösvérsejt-képződéshez szükségesek –, a hemoglobin előállításában részt vevő vasat, a vas szállításában részt vevő rezet, a normál vérképzéshez szükséges folsavat, valamint az immunrendszer egészséges működését, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmét és a normál DNS-szintézist támogató cinket.

A patikában vény nélkül is kaphatóak olyan készítmények, amelyek összetevőinek kombinációi több oldalról képesek támogatni az egészséges vérképzést. Ezek a komplex étrend-kiegészítők akár napi egyetlen tabletta szedésével fedezik a szervezet számára szükséges szerves vas, cink, réz, folsav, B6- és B12-vitaminok teljes napi ajánlott mennyiségét.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: