Milyen következményei lehetnek a vashiánynak?

Ahhoz, hogy testünk tökéletesen működjön, nagyon fontos a vitaminok mellett a nyomelemek,  köztük a vas megfelelő mennyiségű bevitele is. A változatos és nem specifikus tünetek miatt a vashiányt nem egyszerű felismerni, pedig ez nagyon fontos lenne, hiszen sok problémát okozhat. De ezeket könnyedén elkerülhetjük - ebben segítünk most.

Mindenkivel előfordul néha, hogy valamiért fáradtabbnak érzi magát, mint máskor. Ennek sokféle oka lehet: például egy fárasztó munkanap, a sok jövés-menés, intenzív testmozgás, esetleg alvászavar. Ám ha a fáradtságérzet krónikussá válik, amire ráadásul semmilyen racionális magyarázatot nem találunk, akkor joggal gyanakodhatunk a vashiányra. Ilyenkor az ember nemcsak estére érzi magát indokolatlanul kimerültnek, hanem már reggel fáradtan kászálódik ki az ágyból, és a nap folyamán is energiahiánnyal, gyakori fejfájással, koncentrálási nehézségekkel küzd. A vashiány még a fejlett országokban is a leggyakoribb hiánybetegségnek számít.

A vaspótlás legfontosabb szabályai A vashiány igen elterjedt probléma, amely rendkívül kellemetlen tünetekkel jár. A panaszok megfelelő vaspótlással megszüntethetőek, ennek során azonban több tényezőt is figyelembe kell venni. További részletek itt.

Ha felborul az egyensúly

Amennyiben nem történik megfelelő vaspótlás, több élettani folyamat működése is zavart szenvedhet a szervezetünkben.

  • A vas a vörösvértestben található fehérje, a hemoglobin alkotórészeként nélkülözhetetlen a megfelelő számú és egészséges vörösvértest képzéséhez, amelynek feladata az oxigén szállítása a szövetekhez, szervekhez.
  • A szív- és vázizomzat egészséges működéséhez pedig egy másik oxigénszállító fehérje, a mioglobin szükséges, amely biztosítja a terhelés során az izmok oxigénellátását. A mioglobin központi eleme szintén a vas.
  • Sejtjeink energiatermelő folyamataihoz, a bennük szerepet játszó enzimrendszerek, illetve az idegrendszeri folyamatok tökéletes működéséhez ugyancsak nélkülözhetetlen a vas.

Amikor már a vérképzés is károsodik, vashiányos vérszegénység is kialakulhat. A vashiányos vérszegénység rendszerint lassan alakul ki, mivel a hiányt a szervezet vasraktárai akár hónapokig is képesek ellensúlyozni, de nagyon fontos időben észrevenni ezt a súlyos betegséget, amely kezelés nélkül a szervezet összeomlásához vezethet.

Fókuszban a nők

A vashiány a nőket gyakrabban érinti, a havi menstruációs vérveszteség miatt ugyanis több vas beviteléről kellene gondoskodniuk. Ha természetes úton, azaz étkezéssel nem tudják fedezni ezt az igényt, akkor rendszeres vaspótlásra van szükség. Ez kiemelten érinti a serdülő lányokat, az erősebben menstruáló hölgyeket, illetve a diétázó, fogyókúrázó, vegán és vegetáriánus étkezést tartókat. A terhesség és szoptatás időszaka kiemelten fontos a szervezet vasellátottsága szempontjából, a kismama vasigénye jelentősen megnövekszik, a napi szükséglet a duplájára nő.

A diétázók, az aktívan sportolók épp úgy kitettek a vashiány veszélyének, mint a menstruáló, terhes vagy épp szoptató nők. Fotó: Getty Images
A diétázók, az aktívan sportolók épp úgy kitettek a vashiány veszélyének, mint a menstruáló, terhes vagy épp szoptató nők. Fotó: Getty Images

A vasszükséglet az intenzíven sportolók esetében szintén megemelkedik, mert az izmok oxigénellátását biztosító mioglobinra intenzív terhelés esetén még nagyobb szükség van. De az is bizonyított, hogy a túlsúlyos, elhízott embereknél a szervezet egészét érintő, állandó kismértékű gyulladás áll fenn, ezért náluk 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki vashiány, mint normál testsúly esetén.

Míg a férfiak vasszükséglete napi 1 milligramm, addig a nőké ennek közel a duplája, napi 1,5-2 milligramm. A táplálékkal bevitt vasnak nagyjából 10 százaléka szívódik fel, így nők esetében napi 15-20 milligramm vas bevitelére van szükség ahhoz, hogy biztosítsák szervezetüknek a napi 1,5-2 milligramm vas felszívódását.

Életmód és táplálkozás

Vasszükségletünk jelentős részéhez vörös húsok (marha és disznóhús, máj, belsőségek) fogyasztásával juthatunk hozzá, mivel ezek tartalmazzák a könnyen és jól felszívódó, úgynevezett hemvasat. A fehér húsok (szárnyasok, halak) egyre népszerűbbek napjainkban, ám ezek vasban jóval szegényebbek a vörös húsoknál. A növényi eredetű élelmiszerek, zöldségek, saláták ugyancsak tartalmaznak vasat, ám ebből szervezetünk alig valamicskét képes csak hasznosítani, mivel a növényekben fellelhető, úgynevezett nem hemvas nagyon rosszul szívódik fel a szervezetben.

A vegetáriánus vagy vegán diétát tartók körében emiatt gyakori a vashiány, mely vaspótlás nélkül vashiányos vérszegénységig súlyosbodhat. Rohanó életvitelünk mellett az egyoldalú táplálkozás, a készételek fogyasztása, illetve a gyorséttermek sűrű látogatása a vasbevitelt is korlátozhatja, ezáltal vashiányos állapot kialakulására hajlamosíthat. Éppen ezért rendszeres időközönként vérvétellel érdemes ellenőriztetni a vasszintet, és szükség esetén szakemberek által javasolt készítményekkel pótolni a vasat.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső