Még mindig ez okozza a legtöbb betegséget

Magyarországon sokak életét megkeseríti az elhízás, ami azonban megelőzhető, illetve visszafordítható. Ebben segít a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) programja.

A leggyakoribb egészségkárosító tényező még mindig az elhízás – erre világítottak rá az NNK "Helybe visszük a szűrővizsgálatot" négyéves eredményei.

A program négy éve tart, közel 500 településen nagyjából 43 ezer embert vizsgáltak meg. Idén 11 megyében 57 településen 77 szűrési napon át járták szűrőbuszokkal az országot a felzárkózó települések hosszú távú programjának keretében.

túlsúly, mozgáshiány, testedzés
Még mindig túl keveset mozgunk. Fotó: Getty Images

A vizsgálatok kiemelt célja, hogy a szűrővizsgálatokra jelentkezőknél megtalálják azokat a betegségeket, melyek a legtöbb egészségügyi problémát okozzák. Ezek jelentős része ugyanis megelőzhető, illetve kezelhető.

Az egészséges életmód két alappillére a mozgás és az egészséges táplálkozás. A szűrőbuszokon ezért tanácsadást is tartanak dietetikusok közreműködésével. A dietetikának a betegek étrendje mellett az egészséges életmód kialakításában is fontos szerepe van.
Magyarországon idén százéves a dietetikus képzés. Ennek apropóján az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet (OGYÉI) októberben "Dietetika 100" címmel kampányt indított a dietetikus szakma jelentőségének, a táplálkozástudományi szakemberek presztízsének növelése, valamint szolgáltatásaik népszerűsítése érdekében. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: