Lejárhat a szívátültetések korszaka

Az első sikeres szívátültetés ötvenedik évfordulóján Stephen Westaby professzor arról beszélt: várhatóan tíz éven belül elavulttá válik az eddig alkalmazott transzplantáció.

Leáldozóban a szívtranszplantáció, a bonyolult beavatkozás egy évtizeden belül teljesen kikophat az orvosi protokollból - állítja egy vezető amerikai szívsebész. Dr. Stephen Westaby, az Oxfordi John Radcliffe Kórház szakembere az első, emberen elvégzett sikeres szívátültetés 50. évfordulója kapcsán jósolta ezt. A szakember úgy véli, hogy az eddigi sebészeti eljárást mesterséges pumpák, illetve őssejt-terápiák válthatják fel a közeljövőben.

"A fiam szíve másban dobog tovább" 2007 óta Magyarországon 34 fiatal életet mentettek meg gyermekszív-transzplantációval. Fontos lelki kérdéssel is foglalkozni kell ilyenkor: tudhatja-e a donor családja, hogy ki kapja meg elhunyt gyermeke szívét? Erről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

A szívsebész kiemelte: az elmúlt évtizedben olyan látványos fejlődések történtek az orvostudomány ezen ágában, amelyek idejétmúlttá teszik a szervbeültetés eddig bevett folyamatát. A következő tíz évben ezért folyamatosan felválthatja a kezelést a szívpumpák és az őssejt-terápiák kombinációja, szívátültetésre pedig csak veleszületett szívkárosodás esetén lesz majd szükség.

Egyre nagyobb az igény egy egészséges szívre, de ez nem sokáig marad így
Egyre nagyobb az igény egy egészséges szívre, de ez nem sokáig marad így

A szívproblémák növekvő száma miatt a transzplantációra várók sora is a duplájára nőtt az elmúlt évtized során, és bár a donorok száma is nő, az igénnyel nehéz lépést tartani. A betegek hosszú várólistára kerülnek fel, és sokszor heteket, hónapokat, sőt akár éveket is várnak, amíg megfelelő szervhez juthatnak. A várakozók ötöde sohasem juthat hozzá az életét megmentő szívhez, minden másodiknak pedig három évnél is többet kell várni rá. Óriási előrelépés lenne tehát, ha a problémát szervdonorok adománya nélkül is orvosolni lehetne.

A magyar szívtranszplantáció 25 éves

Az első magyarországi szívátültetés 25 évvel ezelőtt, 1992-ben történt, a műtétet Szabó Zoltán professzor, a városmajori klinika akkori igazgatója végezte el az akkor 29 éves Schwartz Sándoron. Azóta már túl vannak az ötszázadik szívtranszplantáción is Magyarországon - a beavatkozást a Semmelweis Egyetemen orvosai végezték el, a műtéttel egy végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő, 24 éves férfi életét mentették meg.

Magyarországon 300 ezer szívelégtelenséggel élő beteget kezelnek, és néhány százra tehető azok száma, akik számára a szívátültetés jelenti az egyetlen reális esélyt. Ezért is volt jelentős lépés, amikor Magyarország 2012-ben csatlakozott az Eurotransplanthoz, hiszen ezzel nőtt a szívátültetések esélye.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció