Gyógyszerre alkohol: biztonságos?

Azt mindannyian tudjuk, hogy bizonyos gyógyszerek fogyasztása esetén tilos az alkoholfogyasztás. De mi a helyzet a leggyakoribb vény nélkül kapható szerekkel?

Talán el is felejtjük, hogy bevettünk egy fájdalomcsillapítót vagy allergia ellenes szert egy görbe este előtt. De biztonságos ez?

Ezekre a gyógyszerekre veszélyes alkoholt fogyasztani

Ideális esetben természetesen semmilyen alkoholt nem fogyasztunk, ha bármilyen gyógyszert szedünk, de ez időnként kivitelezhetetlen. Amennyiben bármilyen kétségünk van, kérdezzük meg az orvosunkat vagy a gyógyszerészt, aki több szempontot (például az életkorunkat és az általános egészségi állapotunkat) mérlegelve ad tanácsot.

A fájdalomcsillapítók közül az ibuprofen tartalmúak irritálhatják a gyomrot - akárcsak az alkohol. Ha időnként beveszünk egy-egy fájdalomcsillapítót, például fejfájásra, akkor 4-6 óra után anélkül ihatunk alkoholt, hogy ez komolyabb problémát okozna. Viszont ha naponta több tablettát is beveszünk, akkor lehetőleg csak ne igyunk, hogy ne terheljük meg nagyon a gyomor nyálkahártyáját.

Ezek a leggyakoribb hibák, amit gyógyszereinkkel elkövetünk

Fontos, hogy együnk is alkoholfogyasztás előtt, hogy "kibéleljük" a gyomrunkat. Ha úgy érezzük, hogy fáj a gyomrunk, esetleg hányingerünk, gyomorégésünk van, lehetőleg hagyjuk abba az ivást (és tartsunk hosszabb, akár néhány hetes szünetet is), mert a gyomor nyálkahártyájának károsodása hosszú távon akár fekélyhez, gyomorvérzéshez is vezethet.

Az acetaminofen hatóanyagú fájdalomcsillapítók szintén gyakoriak, a hatásmechanizmusuk azonban eltérő. Ezek a gyógyszerek ugyanis a májunkra is terhet rónak - szerencsére ez csak igen enyhe mértékű, és ha betartjuk az adagolási szabályokat, nem visszük túlzásba a gyógyszerszedést, akkor ez nem okozhat problémát. Azonban ha a szedésük mellett alkoholt is fogyasztunk, egy olyan enzim is működésbe léphet, amely megnöveli a máj károsodásának mértékét.

A vénynélküli gyógyszerekre sem szabad alkoholt fogyasztani?

A vénynélküli gyógyszerekre sem szabad alkoholt fogyasztani?

Acetaminofen tartalmú gyógyszer bevétele után várjunk minél hosszabb ideig, mielőtt alkoholt fogyasztunk (tehát, ha reggel vettük be, akkor este ihatunk, de ha késő délután, akkor inkább ne fogyasszunk alkoholt).

Az allergia kezelésére szolgáló antihisztaminok, különösen a régebbi fejlesztésűek, könnyen álmosságot okozhatnak, ezért ha ilyet szedünk, érdemes legalább 12 órát várni, mielőtt alkoholt fogyasztunk. Ezek ugyanis a központi idegrendszerre is hatnak, az alkohollal együtt pedig jelentősen csökkenthetik a reakcióidőt. A második generációs gyógyszereknek általában nincs álmosító hatása, de ha mi mégis érzékenyen reagálunk ezekre, akkor lehetőleg ne igyunk a szedésük ideje alatt alkoholt.

A megfázás elleni kombinált szerek több tünetet is kezelnek egyszerre, például köhögéscsillapító, lázcsillapító, fájdalomcsillapító és nyákoldó, váladéklazító hatásuk is van, emellett pedig koffeint is tartalmazhatnak. Mindenképpen olvassuk el az összetevő hatóanyagok listáját, hogy található-e olyan anyag a gyógyszerben, mely mellett nem nagyon ihatunk, például a májat károsító fájdalomcsillapító. Akárcsak más gyógyszerek esetében, itt is várjunk minél többet, miután alkoholt fogyasztunk a gyógyszer bevétele után.

Ha savlekötőt kell bevennünk, például egy zsíros, nehéz étkezés után, akkor lehetőleg ne igyunk alkoholt. Az utóbbi ugyanis irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját, míg az előbbi éppen hogy próbálja megnyugtatni. Így az alkohol "kioltja" a savlekötő hatásait, emiatt később talán még rosszabbul lehetünk, és akár komoly hányingerünk is lehet. Legyünk különösen óvatosak a ranitidin hatóanyagú készítményekkel, ez ugyanis közvetlenül hatással van az alkohol lebontására a szervezetünkben, ezért könnyebben berúghatunk még kisebb mennyiségű alkoholtól is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: