Felismeri az édes ízt a hasnyálmirigyünk

A Sanford-Burnham Orvosi Intézet (Orlando, Egyesült Államok) munkatársai kimutatták, hogy a hasnyálmirigyben - hasonlóan a nyelven megtalálhatóakhoz - édes ízt felismerő receptorok vannak, melyek reagálnak a gyümölcscukorra. Ez a felfedezés segíthet jobban megérteni a cukorbetegséget és az elhízást is.

A gyümölcscukor (fruktóz) számos étel és ital összetevője, a nyugati típusú étrendben igen elterjedt a fruktózszirup alkalmazása. A táplálkozási szakértők szerint a fejlett világ túl sok fruktózt fogyaszt, és Dr. Bjorn Tyrberg és munkacsoportjának eredményei az aggályokat megerősíteni látszanak. A kutatók emberi és egér-hasnyálmirigysejteket tanulmányoztak, és megállapították, hogy gyümölcscukor hatására ugyanúgy megemelkedik az inzulintermelés, mint szőlőcukorra. Az inzulin magas szintje, illetve a szervezet nem megfelelő inzulinháztartása kapcsolatba hozható az elhízással és a cukorbetegséggel.

Korábban a fruktózbevitelt nem kötötték inzulinfelszabaduláshoz, ezért egyesek a gyümölcscukrot a szőlőcukor helyettesítésére ajánlották, azonban a Proceedings of the National Academy of Sciences hasábjain bemutatott vizsgálat ezt cáfolni látszik. Fruktóz természetes körülmények között igen nagy mennyiségben fordul elő mézben, és gyümölcsökben. A modern világban azonban a fruktózszirup számos előkészített étel, üdítőital, és müzli alkotóeleme. Mindazonáltal a fruktóz anyagcserére gyakorolt hatása, valamint az elhízásban és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában betöltött szerepe egyelőre nem tisztázott.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció