Ez a 7 dolog veszélyezteti a terhességet

Számos olyan dolog van, amire a terhes nőknek figyelniük kell, ha óvni akarják magukat vagy magzatukat. Kerülniük érdemes a forró fürdőket, nem ajánlatos a gyümölcslé fogyasztása sem, tartózkodjanak a gyerekszoba kifestésétől és néhány más, köznapi dologtól is.

Talán kevesen tudják, de a túl forró fürdő nem ajánlatos várandósan. Az OTIS nevű amerikai információs szolgálat szerint a 38,3 Celsius fok fölötti testhőmérséklet nem tesz jót a terhesség idején. Ez az anya szervezetében vérnyomáscsökkenést okozhat, ami a magzatot oxigénhiányos állapotba hozhatja, és más tápanyagok felvételét is nehezítheti. Terhesen ezért jobb kerülni a forró fürdőt és a szaunát is - írja a Mom.me nevű amerikai internetes oldal. A lap szerint nem a forró fürdő az egyetlen veszélyes a dolog terhesség alatt.

Gyümölcslé fogyasztása

Igyon vizet! Gyümölcslevek helyett igyon vizet, halljuk sokaszor - na de mennyit igyunk? És milyen vizet? Cikkünkből megtudhatja mennyi az ideális vízmennyiség! Sok terhes nő meglepődik, amikor lebeszélik arról, hogy gyümölcslét igyon - magyarázza Dr. Ronald Woodard, egy kaliforniai nőgyógyász. Bár természetesen sokan a vitaminok miatt isszák ezeket, az ilyen italok azonban gyakran magas cukortartalmúak, és emiatt okoznak gondot. S nem is ez a legnagyobb probléma, hanem az, hogy folyékony, oldott formában van bennük a cukor, tehát gyorsan felszívódik, ami a vércukorszintet nemkívánatos szintre emelheti. Ezzel pedig nő a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Mosatlan leveles zöldségek

A magyar nyelvű internetes oldalakon számos információ található a liszteriózisról, amelyet egy baktérium okoz. A Mom.me szerint a leveles zöldségek is bizonyos rizikót jelentenek, ha nincsenek rendesen megmosva, így a liszteriózis, ami általában nem súlyosfertőzésa felnőttek számára, a terhes nőket és a magzatukat is veszélyeztetheti. Liszteriózist terjeszthetnek nyers húsok, nyers, füstölt halak és puha, pasztörizálatlan sajtok is.

Távol a macskaalomtól

Dr. Roseline Dauphin-Baptiste nőgyógyász szerint a toxoplazmózist (toxoplasmosis) okozó parazita a macskaalmokban is tenyészhet. Ha a macska hordozza ezt a kórokozót, az fertőzés esetén rendellenességekhez vezethet a magzatnál. De ha a macska a beltérben él, és megvizsgálták, hogy nem hordozza a parazitát, akkor nincs veszély.

Ne a terhes nő cserélje a macskaalmot: veszélyes lehet! (Fotó: Europress)

Ne a terhes nő cserélje a macskaalmot: veszélyes lehet! (Fotó: Europress)

Melegíthető elektromos takaró

Ha valaki fázik, terhesség idején jobb, ha lemond a melegíthető elektromos takarókról. Még a gyenge elektromágneses mező sem használ a fejlődő embriónak.

Háton fekvés

A terhes nőknek eleve nehéz kényelmes pozíciót találniuk az alváshoz, de talán a baloldalukra fekve a legjobb, ha alszanak. Háton fekve hátfájdalom és légzési problémák,alacsony vérnyomásés más kockázatok lépnek fel. Míg oldalra fekve a magzat nagyobb véráramot kap.

A gyerekszoba kifestése

Nem tesz jót, ha a terhességünk idején festjük ki a gyerekszobát. A festékekből felszabaduló, belélegzett anyagok árthatnak a magzatnak. Különösen az olyan helyiségek kifestése okozhat problémát, amelyek nem jól szellőztethetőek - mondja Dauphin-Baptiste.

Bőrápolási termékek

Fontos, hogy a bőrápolási termékek használatára is figyeljenek a terhes nők. Az efféle termékekben lévő vegyi anyagok felszívódnak a testünkbe, és károkat okozhatnak így a születendő gyermeknek is. Dr. Heather D. Rogers bőrgyógyász szerint a retinoidokat, a szalicilsavat és a benzoil-peroxidot tartalmazó termékektől érdemes leginkább tartózkodniuk a várandós nőknek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: