Egészségesebb az állattartók szíve

A krónikus betegségekben szenvedő állattulajdonosoknak egészségesebb a szívük, mint azoknak, akik nem tartanak háziállatot - derül ki egy friss tanulmányból.

191, krónikus betegségben szenvedő japán szívét monitorozták. Az eredmények azt mutatták, hogy a bármilyen háziállatot tartó személyekben nagyobb a pulzusszám variabilitása, mint azokban, akiknek nincs háziállata. A kutatók szerint a felfedezés újabb bizonyíték az állattartás és a szív egészsége közötti kapcsolatra, bár az összefüggés oka még nem magyarázható meg pontosan.

Az új tanulmányhoz a japán kanagawai Kitasato Egyetem kutatói 191 diabéteszben, magas vérnyomásban vagy magas koleszterinszintben szenvedő alanyt vizsgáltak 24 órán keresztül. A résztvevőket napi tevékenységükről is megkérdezték, valamint arról is nyilatkoztak, hogy tartanak-e háziállatot. A kutatócsoport Naoko Aiba vezetésével arról számolt be az American Journal of Cardiology online kiadásában, hogy a résztvevők körülbelül 40 százaléka tartott valamilyen állatot, ezen kívül azonban az összes alany hasonló tulajdonságokkal rendelkezett.

A 24 órás szívmonitorozás azt mutatta ki, hogy az állattartók esetében a szívverések 5 százaléka tért el 50 századmásodperccel hosszúságukat tekintve, míg ez az arány a háziállatot nem tartókban csak 2,5 százalék volt. A kutatók egyelőre nem tudják, mi okozza ezt az eltérést. Lehetséges, hogy valamiképpen a háziállatnak köszönhető, vagy az is elképzelhető, hogy eleve különböznek az állattartást választó emberek és az állatot nem vállalók.

A japán kutatók hangsúlyozzák, hogy az eredményeket óvatosan kell kezelni, mivel a vizsgálat egyetlen napot követett le egy ember életéből. A további kutatások során más tényezőket, például az egyes háziállatfajták közötti különbségeket is figyelembe kell venni.

Animáció: HáziPatika.com

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció