AntiTPO: mikor kell ellenőrizni a szintjét?

A pajzsmirigyfunkciók vizsgálatánál gyakran fel szokott merülni az úgynevezett AntiTPO szintjének ellenőrzése is. Hogy pontosan miről van szó, mire utalhat megemelkedett mennyisége, és mely esetekben érdemes megbizonyosodni a szintjéről? dr. Békési Gábor PhD pajzsmirigyspecialista beszél minderről.

Mi az az AntiTPO?

A pajzsmirigy-rendellenességek diagnosztikájában nagy szerepe van az AntiTPO-szint ellenőrzésének, amely a tireo-peroxidáz elleni antitestet jelöli. A tireo-peroxidáz enzim egy olyan fehérje, amely a pajzsmirigyhormon szintézisében játszik fontos szerepet, az ellene termelt antitest pedig a pajzsmirigyhormonok egymásba alakulását befolyásolja. Eredményeképp a szervezetben kevés pajzsmirigyhormon lesz, és kialakul a pajzsmirigy-alulműködés .

Milyen betegségekkel jár együtt?

Az AntiTPO magas szintje több pajzsmirigy-rendellenességet kísérhet, ám olykor előfordulhat önmagában is - ekkor viszont időnkénti pajzsmirigyvizsgálat javasolt (TSH, T3, T4 ellenőrzése), ugyanis könnyen pajzsmirigyzavart válthat ki. A magas AntiTPO-szint alul- és túlműködést is kísérhet, és legtöbbször olyan állapotokkal jár együtt, mint a Hashimoto-betegség , a Grawes-Basedow kór vagy a terhesség utáni pajzsmirigygyulladás (postpartum thyreoditis). Éppen ezért magas AntiTPO esetén időnként szükséges ezen állapotok feltérképezésére szolgáló vizsgálatokat végeztetni - mondja a szakértő.

Mikor ellenőriztessük az AntiTPO szintjét?

Az enzim szintjének ellenőrzése minden olyan esetben indokolt, amikor a TSH értéke a referenciatartományon kívül esik, tehát felmerül a pajzsmirigy alul- vagy túlműködésének gyanúja. Természetesen akkor is szükséges lehet az ellenőrzése, ha az érintettnél olyan tünetek jelentkeznek, amelyek pajzsmirigyzavarra utalhatnak.

Mikor szükséges az AntiTPO-vizsgálat?
Mikor szükséges az AntiTPO-vizsgálat?

Ilyenek például a menstruációs zavarok, az emésztési rendellenességek, a székrekedés/hasmenés, a hajhullás, a teherbe esési nehézségek/vetélés, a csökkent hideg/melegtűrés, a szapora pulzus, a remegés, a depresszió, az idegesség. Ilyen esetekben az AntiTPO mellett érdemes megvizsgáltatni a TSH, a T4, a T3 szintjét is, valamint szükséges lehet pajzsmirigy-ultrahangon is részt venni, hogy a szakember pontos képet kapjon a szerv szerkezetéről, nagyságáról és az esetleges elváltozásokról.

Pajzsmirigyzavar: gyanús jelek A pajzsmirigyzavarok külső tünetei olykor elég árulkodóak ahhoz, hogy egy jó orvosban már ránézésre is felmerüljön a gyanú, hogy a szerv nem működik megfelelően. De vajon miféle jelek terelhetik a szakemberek figyelmét a pajzsmirigyre ?

Mi a teendő magas AntiTPO esetén?

A magas AntiTPO azt jelenti, hogy a szervezet ellenanyagokat termel a pajzsmiriggyel szemben - tehát egy autoimmun folyamatról van szó, amelyet gyógyítani nem lehet, ám az általa okozott zavart kezelni igen. Amennyiben nincs mellette egyéb kóros állapot, úgy az időnkénti ellenőrzésen kívül egyéb teendő nincs, ám ha pajzsmirigy alul- vagy túlműködéssel jár, akkor az állapotot kezelni szükséges (leggyakrabban gyógyszeresen, de szükség lehet jódizotópos terápiára vagy műtétre is).

Forrás: Budai Endokrinközpont

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -6, -1 °C

A változóan felhős időben hó, havas eső, eső egyaránt előfordulhat. Erős lesz a délnyugatira forduló szél, 0, 5 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Az arra érzékenyeknél fejfájás, migrén léphet fel, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Az ízületi panaszok sem mérséklődnek számottevően, különösen reggel kell erős fájdalmakra készülni. Többen álmosak, fáradékonyak is lehetnek, csökken a koncentráló- és a teljesítőképesség. Nagy a megfázásveszély, és a körülmények ismét kedveznek a kórokozók terjedésének is. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: