Fényterápia - az allergiások reménysugara

Van remény azoknak, akik már mindent megpróbáltak allergiás náthájuk ellen, de sikertelenül? Jó hír! Az orvosok és a kutatók nem adták fel, végül siker koronázta erőfeszítésüket. A fény mindig jókedvre hangolja az embert, most különösen az allergiásokat!

Mielőtt fény gyúlna

A fül-orr-gégészeti praxisban évszaktól függően mindig van olyan jellegzetes panasz, amivel gyakrabban keresik fel orvosukat az emberek. Őszi, téli időben a hurutos betegségek, a lágylézerrel gyorsan gyógyítható herpeszes, aftás elváltozások, tavasszal, nyáron, ősz elején leginkább a szénanáthás tünetek kerülnek előtérbe. Az allergiás orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis allergica) a leggyakoribb allergiás megbetegedés, amely a népesség 20-30 százalékát érinti. Tüsszögés, vizes orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, könnyezés, szájpadlás-, torokviszketés a jellemző panaszok. Általános tünetként fejfájás, fáradtság, fénykerülés, ingerlékenység, alvásprobléma jelentkezhet. Természetesen nagyon fontos - főleg azoknál, akiknél első ízben jelentkeznek a tünetek -, az allergológiai és a fül-orr-gégészeti kivizsgálás. Ki kell zárni az egyéb betegségeket: látható-e esetleg például orrpolip, nagyfokú orrsövényferdülés, túltengő orrkagyló, daganatos elváltozás. A súlyos tünetek megelőzése érdekében fontos a helyes életmód. Az allergén elkerülése lenne az igazi megoldás, de ez sajnos, teljes mértékben nem megoldható. Célszerű inkább a késő délutáni, esti órákban a szabadban tartózkodni, utána közvetlenül zuhanyozni, súlyos esetben akár naponta ágyneműt cserélni, hajat mosni, gyakran takarítani. A gyomok országos szintű irtása, a légszennyezettség és a dohányzás csökkentése, a megfelelő környezetvédelem elengedhetetlen volna.

A gyógyulás hullámhosszán

A leggyakrabban alkalmazott orvosi kezelést a szájon át szedett, valamint az orrban alkalmazott lokális allergia elleni készítmények alkalmazása jelenti, amelyek számos esetben igen hatékonynak bizonyulnak. Vannak azonban az előbbi terápiára alig vagy nem reagáló betegek is. Egyre többen jönnek olyan kéréssel, hogy nem akarnak gyógyszert szedni, el akarják kerülni az egyes gyógyszerek esetleges álmosító vagy egyéb mellékhatását. A terhes és a szoptató kismamáknak pedig köztudottan mellőzniük kell a gyógyszereket. Ezekben az esetekben különösen, de a többi allergiás betegnél kombináltan, a gyógyszeres kezelést kiegészítve, nagyszerű lehetőség az új magyar találmány, a fényterápiás eljárás.

A fényterápiát korábban már használták az allergiás és egyéb bőrbetegségek gyógyítására. Az allergiás orrnyálkahártya kezelésére eddig nagy intenzitású fénykezelést nem alkalmaztak igazolt hatással sehol a világon. Az allergiás orrnyálkahártya-gyulladás fénykezelésének kidolgozására a kutatások 1999-ben kezdődtek, rögzítésre került a pontos fényösszetétel és a kezelési protokoll is. A Szegedi Tudományegyetem feltalálói 2001-ben elindították a szabadalmi eljárást, amit aztán a későbbiekben nemzetközi szinten - többek között az USA-ban - is folytattak. A Rhinolight kezelés szabadalmi védettség alatt áll az egész világon.

A fénykezelés a néhány hétig, hónapig tartó - leginkább tavasszal, nyáron, illetve ősszel jelentkező -, különféle pollenek okozta szezonális allergiás náthán kívül az egész éven át panaszt okozni képes, úgynevezett perenniális allergiás orrnyálkahártya-gyulladás esetén is alkalmazható.

Az egész évben fennálló allergiás nátha kiváltásáért főleg a háziporban található atkák, a penészgombák spórái, állati szőrök, tollak, illetve különféle foglalkozási anyagok felelősek. A legtöbb panaszt - különösen az alvóhelyen nagy számban előfordulható - a háziporban lévő atkák okozzák. A házipor-érzékenységet kiváltó allergén a Dermatophagoides pteronyssimus nevű atka anyagcsereterméke, amelyik az egyik legjobban elterjedt a perenniális allergiás náthát kiváltó allergének közül.

"Remény"-sugár az orrba

A fényterápiás beavatkozás során nagyintenzitású, összetett fénnyel az orrnyálkahártyán történik a kezelés, és az allergiás tünetekért felelős sejtek működésében jönnek létre olyan változások, amelyek következtében jelentősen csökkennek a beteg tünetei. Fájdalmatlan, pár percig tartó beavatkozás, ami a beteg állapotától, az esetleges kombinált kezeléstől függően átlagosan 4-6 alkalommal végzendő. A fényterápia ritka mellékhatása lehet az orrnyálkahártya kiszáradása, ami a megfelelő orrolaj használatával megelőzhető. A fényterápiás kezelést követően a legnagyobb arányú az elhanyagolható erősségű panasszal bírók száma, illetve a szinte tünetmentes személy. Az eleve igen súlyos esetekben, kombinált kezelést alkalmazva hatékonyan segít a szenvedőkön.

Összességében a fényterápiáról elmondható, hogy az orvos és elsőként a beteg megelégedésére szolgál. Nem elhanyagolandó szempont, hogy az ismételt fényterápiás kúrák fokozzák a szervezet tűrőképességét - a toleranciát - az allergénnel szemben, így az immunrendszert emlékeztető hatása miatt alkalmazása lehetőséget jelenthet a végleges gyógyulásra. Magyarországon már több ezer betegnél alkalmazták sikeresen a fénykezelést, amely a szénanátha kezelő centrumokban érhető el a páciensek számára.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)