Az orrdugulás kezelése

Szakorvossal jártunk utána, hogy mi a teendő orrdugulás esetén.

Szájon át történő légzésnél az orrnak szűrő, melegítő és nedvesítő funkciója van. Ezek nélkül nélkül a bekerülő levegő károsítja a nyálkahártyát, és hosszabb ideig fennálló orrdugulás esetén akár krónikus alsó légúti megbetegedés is kialakulhat. Gátolt orrlégzés mellett az orrmelléküregek is rosszul szellőznek, ami visszatérő fejfájást, középfül-gyulladást és halláscsökkenést okozhat, emellett a szaglás is romlik.

Az allergiás nátha (szénanátha) tünetei közül életminőségünket alapvetően az orrdugulás mértéke határozza meg. Ez ellen mindegyikünk tenni szeretne, és a lehetőségeinktől függ, hogy végül mit teszünk. Recept nélkül is hozzáférhetünk az antihisztamin tablettákhoz, valamint a lohasztó hatású orrspray-khez és orrcseppekhez, illetve számos egyéb készítményhez, például tengeri vizes orrsprayhez, homeopátiás szerekhez.

Amíg a tüneteink nem rontják jelentős mértékben az életminőségünket (nincs alvást zavaró orrdugulásunk, autóvezetést ellehetetlenítő tüsszögési rohamunk, illetve asztmás köhögésünk vagy nehézlégzésünk), addig nemigen fordulunk orvoshoz.

Az orrdugulás kezelése allergológus segítségét is igényelheti. Fotó: Getty IMages
Az orrdugulás kezelése allergológus segítségét is igényelheti. Fotó: Getty IMages

Amikor orvoshoz kerülünk, addigra a legtöbb esetben már használtunk valamilyen készítményt. Az allergológus kérdései ezért a legtöbbször arra is irányulnak, mit és hogyan alkalmaztunk eddig, majd ezek alapján általában három csoport egyikébe sorol bennünket:

1. Ha korábban (náthára ajánlott) lohasztó orrspray-vel vagy orrcseppel kezeltük magunkat, akkor mielőbb szteroid tartalmú orrspray-t fog javasolni nekünk, és az eddig használt orrcsepp vagy orrspray használatát legkésőbb 2-3 napon belül meg kell szüntetni. Fontos tudni, hogy a tartós lohasztószer használat mellékhatása súlyos, nehezen kezelhető (akár műtéti beavatkozást is igénylő) orrdugulás lehet.

2. Ha antihisztamin tablettával kezeltük orrdugulásunkat, akkor is váltást fog javasolni, mert ezek a tabletták komoly orrdugulásra csak csekély mértékben hatnak, viszont érdemes elkezdeni a szteroid tartalmú orrspray használatát. Ha súlyos orrdugulásunk van, és gyors megoldást szeretnénk, akkor a szteroid orrspray mellé lohasztó orrspay-t is javasolni fog, méghozzá úgy, hogy a napi kezelés során elsőként ezt, majd 4-5 perccel később a szteroid orrspray-t fújjuk be.

3. Ha a korábban felsorolt készítmények (hagyományos orrcsepp, antihisztamin tabletta) egyikével sem kezeltük magunkat, szteroid tartalmú orrspray-t fog javasolni. Ha az orrdugulás súlyosabb és zavaró, például már több éjszaka sem tudtunk tőle aludni, akkor a fent leírtak szerint akár lohasztó hatású orrcsepp átmeneti használatát is javasolhatja.

Összefoglalás

Összefoglalva a következőket mondhatjuk el:

  • az allergológusok szerint az allergiás nátha tartós kezelésének alapgyógyszere a szteroid orrspray
  • a súlyos orrdugulás gyors megoldását váróknak a szteroid orrspray mellé 2-3 napon át célszerű lohasztó hatású orrcseppet vagy orrspray-t is alkalmaznia
  • arcduzzanat, arcfájdalom, láz, ismétlődő orrvérzések, szaglásvesztés, valamint sűrű, zöldes vagy sárgás színű orrváladék esetén forduljunk haladéktalanul orvoshoz, lehetőség szerint fül-orr-gégész szakorvoshoz!
  • vigyázzunk, nehogy hozzászokjunk az orrspray-khez

Szakorvosi segítséggel könnyebben kiválaszthatók a gyógyszerek, amelyek a konkrét esetben a leghatékonyabban enyhíthetik a panaszainkat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)