A parlagfű-allergiának ilyen tünetei lehetnek

Évről évre egyre többen szenvednek parlagfű-allergiától, a növény pollenszórása ráadásul mostanában tetőzik. Mutatjuk, milyen panaszok fennállásakor van esélye annak, hogy mi is az érintettek közé tartozunk.

A parlagfű-allergia tünetei felnőtt- és gyermekkorban is megjelenhetnek, éppen ezért, ha az utóbbi napokban gyanús panaszokat tapasztaltunk, gondolni kell erre a lehetőségre is. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, honnan ismerhetjük fel a parlag-fűallergiát és mivel kezelhetjük a panaszokat.

A parlagfű-allergia tünetei - mint például az orrfolyás, tüsszögés - felnőtt- és gyermekkorban is megjelenhetnek.
A parlagfű-allergia tünetei - mint például az orrfolyás, tüsszögés - felnőtt- és gyermekkorban is megjelenhetnek. Fotó: Getty Images

Fokozatosan rosszabbodó vagy hirtelen berobbanó allergia

A parlagfű pollenszórása ebben az időszakban tetőzik, az itthon leggyakoribb allergénnek számító növény pedig évről évre egyre több embernél okoz panaszokat. Dr. Moric Krisztina szerint a parlagfű-allergia tünetei kialakulhatnak fokozatosan, kezelés nélkül szezononként egyre súlyosbodó panaszokkal, de akár hirtelen is megjelenhetnek, minden előzetes erre utaló jel nélkül.

Ilyen tüneteket okoz a parlagfű-allergia

Ha tüneteink alapján felmerül az allergia gyanúja, kezelőorvosunk a szükséges vizsgálat elvégzését fogja javasolni. De mire számíthatunk az allergiavizsgálaton?

Ha valaki az augusztus közepétől októberig tartó időszakban elhúzódó orrfolyást, orrdugulást, orr-, szemviszketést, könnyezést és tüsszögést tapasztal, esetleg torok- és bőrviszketéssel együtt, akkor javasolt allergológussal konzultálnia. A tünetek alapján nagy valószínűséggel parlagfű-allergia áll a háttérben, de ennek alátámasztására allergiavizsgálatot is végeznek. A vérvizsgálat eredményét néhány napon belül kapjuk meg, de az orvos addig is ellát bennünket allergiagyógyszerekkel, amik enyhíthetik a tüneteinket.

A parlagfű-allergia kezelése

A tüneti kezelés alapvetően antihisztamin tabletta szedését jelenti, allergia elleni orrspray használatával kiegészítve. Szükség esetén szemcseppet is kaphatunk, vagy krémet, ha a parlagfűpollen miatt bőrtünet, viszketés is jelentkezne. Ezek a készítmények gyorsan enyhítik a parlagfű-allergia tüneteit, de csak addig, amíg alkalmazzuk őket.

Ha valaki tartós megoldást szeretne, allergén immunterápiával érdemes próbálkoznia. A kezelés költségei itt átmenetileg magasabbak, ám a 3-5 éves terápiát követően 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el, így hosszú távon kifizetődőbb megoldás lehet. Az egyéb kedvező hatásairól - mint az újabb allergiák megjelenése, vagy az allergiásoknál gyakori asztmás szövődmény megelőzése - nem is beszélve.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)