+7° - +23°
Kettős front

Hazamehet a tüdőátültetésen átesett kislány

Napokon belül hazatérhez az a 13 éves lány, akin Magyarországon elsőként hajtottak végre tüdőátültetést - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese.

Dorka napokon belül hazamehet

Ahogy arról a Házipatika.com beszámolt, elvégezték az első magyarországi gyermek-tüdőtranszplantációt. A 13 éves Dorka cisztás fibrózisban szenvedett, igen leromlott egészségi állapotban került fel múlt év decemberében a transzplantációs listára.

A műtétet a Semmelweis Egyetem (SE) és az Országos Onkológiai Intézet (OOI) együttműködésében március végén végezték el. A gyerek jelenleg rehabilitációját tölti, már nincs steril körülmények között.

Dorka, tüdőátültetéses kislány, Máté Dorka tüdőátültetés cisztás fibrózis tüdő Semmelweis Egyetem Országos Onkológiai Intézet transzplantáció
Máté Dorka a sikeres tüdőátültetés utánszeretne eljutni Ausztráliába

Magyarország transzplantációs világhatalom

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese jelezte, hogy korábban 24 gyereket készítettek fel ilyen beavatkozásra, azokat a műtéteket Bécsben végezték el magyar orvosok. Megjegyezte, hogy Magyarország a transzplantáció terén "világhatalomnak számít", hiszen tízezer fölé ért a szervátültetések száma, tavaly decemberben pedig végrehajtották az ötszázadik hazai szívátültetést.

Kezelhető lesz a cisztás fibrózis okozta tüdőfertőzés

2016. március 11-én számoltunk be róla, hogy egy cisztás fibrózis során megjelenő tüdőfertőzésekre irányuló kutatás segítséget adhat jobb kezelések kidolgozására. Mint írtuk, a jelenleg is folyamatban lévő új kutatások, melyek azt vizsgálják, hogyan telepednek meg egyes baktériumok és fejlődnek tüdőfertőzésekké a cisztás fibrózissal küzdő betegekben, jóval hatékonyabb kezelési stratégiák kidolgozását teszik hamarosan lehetővé.

Elek Jenő, az OOI aneszteziológiai és központi intenzív terápiás osztályának vezetője a kislány műtét előtti állapotáról korábban kifejtette, hogy Dorka veleszületett cisztás fibrózisban szenvedett, és a betegség miatt az egyik oldalon egyáltalán nem volt tüdőfunkció, a tüdő másik oldalán pedig légmell alakult ki. Ezzel a genetikai betegséggel évente 20-22 gyermek születik, de nem minden beteg állapota fordul nagyon súlyosra.


Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti klinika docense, az OOI osztályvezető főorvosa elmondta, hogy a műtét hat órán át tartott. Mint fogalmazott, büszke rá, hogy Magyarországon el tudnak végezni egy ilyen horderejű beavatkozást.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső