Így érdemes fürdetni a macskákat

Bár a macskák köztudottan igen tiszta állatok, a kiscicák néha - különböző okokból - rászorulhatnak egy kis fürdetésre. Ilyenkor érdemes odafigyelni az alábbi dolgokra.

Hasznos a gyors fürdő

Egy gyors fürdő segíthet egy kismacskának, hogy tiszta és egészséges maradjon, főleg, ha még néhány hetesen ügyetlen, és nem tud egyedül mosakodni, esetleg olyan helyre bújik, ahol sáros, piszkos vagy olajos lesz. Ugyanakkor ha nem akarjuk, hogy a fürdő ártalmas vagy ijesztő legyen, akkor érdemes betartani néhány alapszabályt. A legjobb, amit tehetünk, hogy fürdetés előtt kikérjük egy állatorvos véleményét is.

Így érdemes fürdetni a kismacskákat
Érdemes betartani néhány szabályt, hogy ne legyen ijesztő a fürdés a kismacskának

Ne legyen trauma a fürdés!

Életük első hónapjaiban a cicák szocializációs periódusban vannak, ezért figyelni kell arra, hogy a fürdetést ne éljék meg traumaként. Először érjük el, hogy a cica még szárazon kényelmesen és biztonságban érezze magát a kezünkben. Ha ez megvan, akkor először csak egy nedves ronggyal, szivaccsal kezdjük el törölgetni: a tappancsoktól kezdjük, és haladjunk felfelé. Ha a cica megszokja a nedvességet és a finom dörzsölést, akkor próbálkozzunk a konkrét fürdetéssel. Mozdulataink legyenek lassúak, hagyjuk, hogy ha a cica akar, pancsoljon, játsszon a vízben, így kellemes élményeket fogd társítani a fürdetéshez. Kifejezetten cicáknak szánt sampont használjunk, legyen egy kis edényke, amiből tudjuk vízzel locsolni az állatot, egy kis játékot is tehetünk neki a vízbe, és legyen odakészítve puha rongy, törölköző a szárításhoz.

Csak addig tartson, amíg feltétlenül szükséges

A fürdetést mindig langyos vízzel végezzük, mindig lassan, a tappancsokkal kezdve tegyük a vízbe a cicát. A fürdetés csak addig tartson, amíg feltétlenül szükséges, végig legyünk nyugodtak, majd a végén a cicát alaposan töröljük meg, majd bugyoláljuk meleg anyagba, mert főleg a kisebb, pár hetes állatok könnyen megfáznak. A cica fejét mindig tartsuk a víz fölött, és a sampon se menjen a szemébe. Ha nagyon kapálózik az állat, vagy karmol, harap, akkor az egyik kézzel óvatosan tartsuk a grabancánál, a másikkal mosdassuk, és vastagabb gumikesztyűt is felvethetünk a procedúrához.

Forrás: petmd.com

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Főleg a keleti területeken zártabb maradhat a felhőzet, amely nyugat felé haladva szakadozik, gomolyosodik, néhány órás napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra délután elsősorban a Dunántúlon kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra